Burgemeester weigert gratis parkeerkaarten voor vrijwilligers: “Maar je kan rolstoelgebruikers toch niet aan je fiets binden?”

Raadslid Annick Verstraete (GroenRood) pleitte samen met partijgenoot Peter Parmentier voor een gratis parkeerkaart voor de vrijwilligers van de Mindermobielencentrale. Burgemeester Jan Vermeulen (D&V) vreest dat daar misbruik van gemaakt zou worden.  ©  dkr/dkr

Deinze -

De gemeenteraad van november viel best pittig te noemen. Oppositiepartij Groenrood pleitte voor het gratis maken van parkeerkaarten voor vrijwilligers van de Mindermobielencentrale. Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) vindt dat geen goed idee. “Zoiets kan leiden tot misbruik”, aldus de burgemeester.

Ruben De Keyzer

Wie vrijwilliger is bij de Mindermobielencentrale, betaalt 50 euro voor een parkeerkaart. Groenrood pleit er nu voor om die gratis te maken. “Vrijwilligers worden vergoed per kilometer, maar voor kleine afstanden scheuren ze er hun broek aan”, zegt Peter Parmentier (GroenRood). “Zeker als je op die korte afstand veel moet stilstaan, wat in Deinze weleens gebeurt.”

Het stadsbestuur van Deinze toonde zich geen voorstander van dit voorstel. “Als je gratis parkeerkaarten geeft, dan loop je het risico dat men daar ook misbruik van maakt”, zegt de burgemeester. “Zoiets moet je voorkomen.”

Volgens de burgemeester zijn er ook voldoende alternatieven voor de wagen. “Ook de zorg heeft de keuze om zich op een andere manier in de stad te verplaatsen”, zegt Vermeulen.

Wantrouwen

Niet iedereen kon zich in deze argumentatie vinden. “Je kan een rolstoelgebruiker niet aan je fiets binden”, merkte raadslid Annick Verstraete (GroenRood) fijntjes op.

“Als je zegt dat je bang bent voor misbruik, dan zeg je eigenlijk tegen de vrijwilligers dat je hen niet vertrouwt”, zegt Parmentier. “Terwijl dit mensen zijn die zich op hun eigen tijd inzetten voor mensen met een beperking. Moest iemand hier toch misbruik van maken, dan moet je dat individuele geval aanpakken. En niet vertrekken vanuit een wantrouwen naar alle vrijwilligers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten