“Buschauffeurs zijn geen boksballen”: waarom veel bussen in Gent vrijdag niet kwamen opdagen

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Nadat een buschauffeur donderdag een kopstoot kreeg van een reiziger in de buurt van Gent Dampoort, weigerden heel wat collega’s vrijdagmorgen uit te rijden. De vakbonden vragen meer aandacht voor de veiligheid van chauffeurs. “Ze willen gewoon ’s avonds heelhuids thuiskomen van hun werk.”

Fien Lakiere

Voor wie vrijdagochtend tevergeefs stond te wachten aan de bushalte: je bus was niet verdwenen, maar er was een wilde staking aan de gang. Heel wat chauffeurs weigerden uit te rijden nadat een van hun collega’s donderdag aangevallen werd.

“Donderdagmiddag was er een voorval aan een afloshalte in de buurt van de Dampoort”, zegt Bart Reyns van het ACV. “Chauffeurs wisselen er, maar reizigers mogen niet afstappen. Een reiziger eiste dat toch en het kwam tot een woordenwisseling met de chauffeur. Die kreeg daarop een kopstoot. Toen het incident tot bij de collega’s kwam, was dat voor velen de druppel die de emmer deed overlopen.”

Veel buschauffeurs voelen zich niet meer veilig in hun bus. “We krijgen te maken met zowel verbale als fysieke agressie en hebben het gevoel dat dit de laatste jaren steeds verergert”, zegt Reyns. “Buschauffeurs zijn geen boksballen, buschauffeurs zijn mensen die alleen maar hun job willen doen. Ze willen gewoon ’s avonds heelhuids thuiskomen van hun werk.”

Hoger op de agenda

De spontane staking zorgde voor heel wat hinder op buslijnen in Oost-Vlaanderen. Tegen de namiddag normaliseerde de situatie. “We hebben samengezeten met de directie om het verbeteren van de veiligheid te bespreken”, zegt Reyns. “De afloshalte zou aangepast worden en men zou het probleem hoger op de agenda zetten.”

De chauffeurs verwachten een sterkere reactie van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) op de problematiek. Ze vragen onder andere afgesloten stuurposten in de bussen, zoals in de trams nu al het geval is. Daarnaast moet er een busverbod komen, zodat daders niet meer met de bus mogen of bij een tweede geval van agressie strenger gestraft kunnen worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten