Britse soldaat schuldig bevonden aan dood van man tijdens Troubles in 1988

Archiefbeeld. ©  AFP

Een voormalige Britse soldaat is schuldig bevonden aan de doodslag op een man aan een checkpoint van het leger in Noord-Ierland meer dan dertig jaar geleden. De 53-jarige David Jonathan Holden stond voor een rechtbank in Belfast terecht voor de dood van Aidan McAnespie in februari 1988.

wverBron: BELGA

De 23-jarige katholieke McAnespie werd vermoord in Aughnacloy, net nadat hij een grenscontrole was gepasseerd. Hij was onderweg naar huis na een sportwedstrijd toen hij in zijn rug door schoten werd geraakt. Hij stierf ter plaatse. Holden gaf toe dat hij het schot had gelost maar zei dat het een ongeluk was. Hij had het schot per ongeluk gelost omdat zijn handen nat waren.

Volgens de rechter was Holden echter schuldig aan doodslag door grove nalatigheid. Hij zei dat Holden vanaf het moment dat hij de trekker overhaalde de gevolgen van zijn acties had moeten inzien. Holden is een voormalig Brits soldaat. Hij is de eerste veteraan die in Noord-Ierland is veroordeeld voor een historisch misdrijf sinds het Goede Vrijdagakkoord van 1998.

Het vonnis komt op het moment dat de Britse regering doorgaat met een controversiële wet die amnestie voorstelt voor mensen die beschuldigd worden van het doden of verwonden van mensen tijdens de Troubles. Critici zeggen dat het een poging is om voormalige soldaten te beschermen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten