Smaakvol en krokant, maar niet aangebrand: hier eet je de beste ‘woafel’ van Gent

Wafelbakker Rudi Baetslé poseert trots met zijn ‘Geiwene foersjet’. ©  fvv

Gent / Oostakker -

De Lourdesgrot van Oostakker is een populaire plek om een kaarsje te branden of even tot rust komen, maar vergeet bij het buitenkomen niet om een wafel te bestellen bij Hotel De Lourdes. Dat zeggen niet wij, maar de jury van de Geiwene Foersjet. Ze roepen de lekkernij uit tot ‘de beste Nero-woafel’ van Gent.

Max Dedulle

Een deskundige jury, onder leiding van Luk De Bruyker, ging enkele weken geleden ‘Nero-woafels’ proeven bij vier Gentse huizen van vertrouwen. Hotel De Lourdes kwam als winnaar uit de bus: hier eet je de lekkerste, meest krokante wafel van Gent. Het restaurant haalde bovendien ook de publieksprijs binnen. Dat is bijzonder, want nooit eerder in de geschiedenis van de Geiwene Foersjet ging een etablissement met de twee prijzen lopen. (lees verder onder de foto)

Juryvoorzitter Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruyker bekijkt de meester-woafelbakker aan het werk. ©  fvv

Het geheim van een goeie ‘woafel’? Volgens zaakvoerder en wafelbakker Rudi Baetslé, die het 75 jaar oude recept leerde van zijn schoonvader, is snelheid van groot belang. “Hij moet nog een beetje dampen wanneer hij op tafel komt”, zegt hij. “Ons personeel weet dat: de wafels hebben prioriteit.”

De Geiwene Foersjet zet ieder jaar een Gents streekgerecht of -product in de kijker. De wafel is dat niet echt, maar het gebak is onlosmakelijk verbonden met de stripheld van Marc Sleen. De tekenaar werd precies honderd jaar geleden geboren in Gentbrugge. Andere genomineerden waren Cremerie Gérard (in de Limburgstraat), Fritz in de Donkersteeg en Pagos in de Volderstraat.

LEES OOK.Zelfs de Japanse tv komt er voor naar Gent: Waar eet je de beste ‘Nero-woafel’? Hier bakken alleen mannen de wafels’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten