In deze Ikea maken niet de magazijniers, maar ‘Bobby’ en zijn collega’s vanaf nu de inventaris op

Gent -

De Ikea in Gent heeft deze week enkele opvallende nieuwe ‘werknemers’ in dienst genomen: Bobby en zijn drone-collega’s. De winkel aan Flanders Expo schakelt als eerste automatisch vliegende drones in om de voorraden te beheren en inventarissen op te maken.

Lotte Ruysschaert

Ikea Gent is de eerste Belgische vestiging waarin de drones autonoom rondvliegen. Dat wil zeggen dat de vliegmachines niet eens bestuurd worden van buitenaf, maar vooraf ingesteld zijn en dus op zichzelf vliegen. Voor die technologie werkte Ikea samen met het Zwitserse bedrijf Verity.

Het bedrijf moest een eigen gps-systeem ontwerpen om de drones te besturen, omdat bestaande gps-systemen binnen niet werken. Dankzij Verity kunnen de drones ’s nachts op zichzelf vliegen in het magazijn als er niemand aanwezig is. Artificiële intelligentie zorgt ervoor dat ze zelfstandig door de magazijngangen kunnen vliegen en barcodes kunnen scannen op dozen of pallets.

Bobby

De drones dienen om de voorraden in het magazijn te controleren. Elke nacht controleren ze automatisch de voorraden in de zelfbediening van de winkel, lokaliseren ze opgevraagde producten en verzamelen ze data die nodig zijn voor het opstellen van dagelijkse inventarissen. (lees verder onder de foto)

©  if

Door de medewerkers kreeg één van de drones al de bijnaam ‘Bobby’. Ze helpen hen dan ook om sneller een beeld te krijgen van wat er allemaal in het magazijn ligt. Zo kunnen ze ook afwijkingen in de productinventarissen gemakkelijker traceren en corrigeren. Een taakje dat zonder hulp van een ‘Bobby’ tot wel drie maanden in beslag kon nemen, maar nu nog maximaal een week duurt. Omdat de drones in het donker kunnen vliegen, moet het licht dus niet branden en wordt er minder energie verbruikt.

Veiliger

Ook de veiligheid van de werknemers stijgt dankzij de drones. Waar ze voordien nog handmatig voorraadinspecties moesten uitvoeren met een heftruck, doen de drones dat nu voor hen. Zo hebben ze zelf dus meer tijd voor andere taken.

Begin 2023 krijgen ook de andere Ikea vestigingen in België drones. Later volgen nog meer vestigingen wereldwijd. De winkels van de Zweedse meubelketen worden steeds meer gedigitaliseerd.

Zo werken ze met ‘Scan & Go’, een functie waarbij klanten in de winkel zelf hun producten al kunnen scannen terwijl ze rondlopen, en de wachtrij aan de kassa op die manier kunnen vermijden. Ook staan er in meerdere winkels schermen waarop klanten de beschikbaarheid van producten kunnen opzoeken en bestellingen plaatsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten