“Spruitjes stonden niet op de menu”: hier koken de kinderen één week voor de leerkrachten

©  David Van Hecke

Gent -

Niet de chef-kok van Vrije basisschool Mariavreugde in Wondelgem roerde vrijdag in de potten, maar de leerlingen van het zesde jaar. De hele week kookten ze voor hun leerkrachten en medeleerlingen.

Simon Dekaezemaker

Het initiatief kadert binnen de Week van de Smaak. Het waren de leerlingen van het zesde jaar die zelf met het voorstel afkwamen. “We schaarden ons achter het project”, zegt directrice Ann Savat. “We vonden het belangrijk om ze te leren koken en daarbij de nadruk leggen op gezonde voeding.”

De leerlingen begonnen deze week een soort van mini-restaurant. Samen met de chef-kok van de school werden alle voorbereidingen gedaan, kuisten ze groenten en roerden ze in de potten. De tafels werden feestelijk door de leerlingen gedekt en het afwassen nadien deden ze ook samen.

Geen spruiten

Op de menu stond telkens soep met een hoofdgerecht. Klassiekers als tomatensoep werden bereid en daarnaast ook macaroni met kaassaus en vogelnestjes. “Spruitjes stonden niet op de menu”, zegt de directrice al lachend. “Geen verrassing natuurlijk, maar alle gerechten waren superlekker.”

Voor de kinderen van de basisschool was het een geslaagde week. “Sommigen wisten zelf niet hoe ze groenten moesten snijden”, zegt de directrice. “Een wortelrasp hielden ze omgekeerd vast, maar de reacties zijn lovend. Ze hebben veel geleerd en dit project is alvast voor herhaling vatbaar.”

©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten