Onderhandelingen met Washington zullen geen einde maken aan protesten in Iran, meent Khamenei: “Ze gaan altijd meer eisen”

©  VIA REUTERS

De protesten die nu al meer dan twee maanden aan de gang zijn in Iran zullen niet ten einde komen door onderhandelingen met de Verenigde Staten. “Want Washington zal altijd meer eisen”, zo zegt de hoogste religieuze leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zaterdag. Aanleiding voor de protesten was de dood van Mahsa Amini, na haar arrestatie door de zedenpolitie, maar die “rellen” worden volgens Teheran aangemoedigd door het Westen, en in het bijzonder door de Verenigde Staten.

gjsBron: BELGA

“Vier relschoppers op straat is niet het probleem, hoewel elke relschopper, elke terrorist gestraft moet worden”, aldus Khamenei. “Het strijdveld is veel groter: de belangrijkste vijand is de wereldwijde arrogantie”, waarmee Khamenei de Verenigde Staten en hun bondgenoten bedoelt.

Khamenei deed de uitspraken tijdens een plechtigheid waarbij hij een delegatie van jonge paramilitairen ontving. De staatstelevisie zond die plechtigheid live uit. “Sommigen zeggen ons dat, om de problemen te beëindigen, het volstaat om het probleem met Amerika op te lossen en te luisteren naar de stem van het volk”, zei Khamenei. “Maar hoe moeten we dat probleem oplossen? Door te onderhandelen en Amerikaanse beloftes te verkrijgen? Nee. Onderhandelingen lossen niets op. Ons probleem met Amerika kan enkel opgelost worden door te aanvaarden dat we door hen worden gegijzeld.”

Kernprogramma

Volgens de religieuze leider eist Washington, om de vijandelijkheden te stoppen, dat Iran afstand doet van zijn kernprogramma, zijn grondwet verandert, zijn invloed beperkt tot binnen zijn grenzen en zijn defensie-industrie sluit. “Maar geen enkele Iraniër kan deze voorwaarden aanvaarden”, beklemtoonde hij.

De betogers die, ondanks de zware repressie, al twee maanden blijven volharden, vormen niet de stem van de natie, zei hij nog. “De enorme stem van het volk werd op 4 november gehoord, bij betogingen voor de regering”, zei Khamenei.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten