Minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland plots overleden

©  AP

De minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland, Vladimir Makej, is op de leeftijd van 64 jaar overleden. Het staatspersbureau Belta sprak zaterdag van een “plotse dood” zonder verdere details te geven. Of de minister ziek was, is niet bekend.

wverBron: Belga

Makej was sinds tien jaar minister van Buitenlandse Zaken van het autoritair bestuurde land en behoorde tot de vertrouwelingen van machthebber Alexandr Loekasjenko. Voor zijn tijd als minister was hij chef van de presidentiële administratie. Makej gold ook een tijd als mogelijke opvolger van Loekasjenko.

In Rusland, de nauwste bondgenoot van Wit-Rusland, zei Maria Sacharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken: “We zijn ontdaan door het bericht over de dood van de minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland”. Loekasjenko is al meer dan een kwarteeuw aan de macht in de voormalige Sovjetrepubliek.

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen en de daaropvolgende massale antiregeringsprotesten in 2020 was Makej betrokken bij initiatieven om de betrekkingen tussen Wit-Rusland en het Westen te verbeteren en spuide hij kritiek op Rusland. Toen de protesten tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko begonnen, veranderde hij van standpunt en beschuldigde westerse landen van het opruien van betogers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten