VS versoepelt sancties tegen Venezuela, Chevron herstart olieproductie

©  REUTERS

De Venezolaanse regering en oppositie hebben zaterdag in Mexico een “tweede gedeeltelijk akkoord inzake sociale bescherming” ondertekend na onderhandelingen die van nabij gevolgd werden door de Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen, Mexico en Colombia.

wverBron: BELGA

Afgevaardigden van president Nicolas Maduro en de oppositie tekenden het akkoord na onderhandelingen die “hoop voor heel Latijns-Amerika” en “de zege van de politiek” betekenden, zo juichte de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken,  Marcelo Ebrard, het akkoord toe.

De Amerikaanse regering heeft de oliereus Chevron zaterdag na de ondertekening van het akkoord de toestemming gegeven de booractiviteiten in Venezuela gedeeltelijk te hervatten. Het gaat om de eerste verlichting van de sancties die aan het Zuid-Amerikaanse land zijn opgelegd. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën mag Chevron de activiteiten van zijn joint venture in het land deels heropstarten in partnerschap met het overheidsbedrijf Petroleos de Venezuela (PdVSA) als “PdVSA geen inkomsten uit de verkoop van olie door Chevron krijgt”.

Aangeboden door onze partners