Futsal Champions League RSC Anderlecht Futsal

Paars-wit succes bestaat dan toch nog, zaalvoetbalploeg Anderlecht plaatst zich ten koste van Barcelona voor Final Four Champions League

Feestje bij de spelers van Anderlecht. ©  RSCA Futsal

Sprookje voor RSCA Futsal. Paars-wit schreef zaterdag in Kroatië geschiedenis door zich ten koste van titelverdediger Barcelona te plaatsen voor de Final Four van de Champions League in mei 2023. De Belgische landskampioen hakte de Roemeense landskampioen Galati in de pan met 9-0-cijers en krikte zijn doelsaldo op tot +10. Barcelona startte tegen Pula met een doelsaldo van +4 en kwam tegen de Kroaten niet verder dan 7-2, zodat de kwalificatie een feit was.

Wim Redant

Coach Luca Cragnaz startte de slotmatch nochtans niet zonder zorgen. Roninho zat in de tribune met een gips rond de enkel na een aanslag tegen Barcelona. Edu liep dan weer twee verrekkingen op en ook Fits was geschorst. Max Rescia werd ondanks afgebroken bot aan de ruggenwervel wel opgelapt voor de kraker, waarna hij terugkeert naar Argentinië voor een behandeling. Grello, Diogo en Jelovcic loodsten paars-wit naar een 3-0-ruststand. Tomic, Diogo en Dillien verdubbelden na rust de bonus. Ook Grello pikte zijn goaltje nog mee en na een Roemeense owngoal stond het 8-0 op het ogenblik dat het Barça-gezelschap de zaal betrad.

Hautain gedrag

“Barcelona toonde zich de hele week hautain”, zegt sportief manager Lieven Baert. “Alsof het dat varkentje weleens simpel zou wassen. Voor het eerst meende ik toch twijfels te herkennen bij de Catalanen, die twee jaar lang al hun wedstrijden had gewonnen tot ze tegen ons op een gelijkspel bleven steken. Onze grootste stunt leverden we af tegen Barcelona, toen ik bij een 5-2-achterstand voor een afstraffing vreesde. We namen risico’s en kwamen terug tot 5-4. In een waanzinnige slotfase schakelden we over op een vliegende keeper en sleepten we zo zelfs nog een gelijkspel uit de brand.”

Ook tegen Galati opteerde coach Cragnaz voor een vliegende keeper, waardoor Tomic nog voor een negende doelpunt kon zorgen. Dat maakte dat Barcelona met maximum vijf goals mocht winnen van het al uitgeschakelde Pula. Lieven Baert lachte in zijn vuistje toen hij de zaal zag volstromen met 2.500 fanatieke Kroatische fans die zich de stem schor schreeuwden om de nederlaag van Pula binnen de perken te houden en zo Anderlecht naar de Final Four te loodsen. “Bij de veertig meegereisde fans van ons zitten flink wat sfeermakers. Zij verbroederden de voorbije dagen met de Kroatische fans en dat wierp zijn vruchten af. In de slotfase scandeerde de hele zaal Anderlecht.”

Nagelbijter

De ontknoping werd uiteindelijk nog wel een nagelbijter. “Barcelona leidde met 3-2 en voor ons leek er dus geen vuiltje aan de lucht. Het trof liefst acht keer het kader, terwijl de keeper van Pula een begenadigde dag kende met heel wat reddingen. Maar in de slotfase kraakte Pula dan toch en met nog negen seconden op de klok stond het plots 7-2. De spelers van Pula deden teken naar ons dat ze die negen seconden wel zouden uitspelen, wat gelukkig ook gebeurde.”

En zo betwist RSCA Futsal in mei voor het eerst in de clubgeschiedenis de Final Four van de Champions League, met Sporting, Benfica en Palma, de nummers twee, drie en vier van de UEFA-ranking. Anderlecht staat pas negende en start als underdog, al schakelde het met Barcelona wel de nummer één uit. “We beleven een droom. We wilden de kloof met de Europese top dichten, maar ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten