Kindje Jezus was een Gentenaar

© jan vens

Gent -

Kindje Jezus was een Gentenaar, of dat is toch wat Lux vzw beweert. Zij brengen tijdens de Week van het Gents met ‘Gloria’ het kerstverhaal naar de Minardschouwburg. Van die gelegenheid maken ze meteen ook gebruik om het kerstverhaal te vertellen zoals het volgens hen meer dan tweeduizend jaar geleden écht gebeurde. Daarvoor deed de vzw een beroep op het kruim van de Gentse amusementswereld, onder wie Fred Geirnaert, Dirk Lajoie en Ann Fleur. Één ding was al snel duidelijk: Jezus is van Gentse afkomst.

© jan vens

Lux vzw is het gezelschap rond Ward De Waele, die vooral bekend is om zijn kortfilms met bekende Gentenaars, onder wie Koen Crucke. Nu brengt Lux voor het eerst een toneelstuk: Gloria, het échte kerstverhaal – zoals ze zelf zeggen.

Het verhaal begint bij het Gentse echtpaar Jozef Temmerman en Maria Dieudonné op het moment dat Maria net zwanger is. Via Oostakker Lourdes en Benidorm komen ze terecht in Bethlehem, waar ze een overnachtingsplek zoeken. Dat alles verloopt natuurlijk niet alles zoals gepland. Komt daar nog eens bij dat koning Herodes hen op de hielen zit.

Historisch tablet

Lux vzw maakte van het kerstverhaal een komisch en vermakelijk stuk. Of alles strookt met de realiteit aan het begin van de jaartelling, is aan de toeschouwers om uit te maken. Dat Herodes zich de nieuwste tablet aanschaft om de krant digitaal te kunnen lezen, kan misschien wat twijfels oproepen. Maar één ding is wel zeker op te maken uit het verhaal: Jezus was een Gentenaar.

De cast van het stuk bestaat naast Fred Geirnaert, Dirk Lajoie en An Fleur ook nog uit Rudy Suwyns, Dirk Blanchard, Dominique Verhaegen, Mieke De Waele en Brenda Bertin. Met Miss Michelle van Les Folles de Gand en Miss Tiff zijn er twee opmerkelijke spelers die allebei voor het eerst in een toneelstuk spelen, maar ze namen die stap zonder problemen. Op de planken is iedereen door en door Gents, maar ook ernaast: alle muziek werd verwerkt door Noel Fack.

Gloria speelt nog op 28 en 30 november in de Minard en op 2,3 en 4 december in Auditorium 61 in Onderbergen.

Tickets via de site van Uitbureau   

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

© jan vens

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten