Bijna overal weer stroom in Kiev, elders in Oekraïne opnieuw Russische luchtaanvallen

©  ISOPIX

Vier dagen na de hevige Russische aanvallen op Oekraïne, is er bijna overal in de hoofdstad Kiev weer stroom. Dat meldt de militaire administratie via berichtendienst Telegram. De herstelwerkzaamheden aan het elektriciteitsnet zitten in de laatste fase, maar vanwege de hoge belasting van het netwerk kunnen er toch nog onderbrekingen voorkomen.

gjsBron: BELGA

Sinds zondagochtend zijn de stroom-, water en warmtevoorziening en het mobiele netwerk zo goed als volledig hersteld, aldus de administratie. President Volodimir Zelenski had zaterdag nog ongewoon sterk uitgehaald naar Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev vanwege de stroomonderbrekingen, omdat die de situatie niet ernstig zou nemen. Klitsjko waarschuwde dan weer voor politieke onenigheid en riep op tot solidariteit. Hij verzekerde aan het Duitse boulevardblad Bild am Sonntag dat de herstelwerkzaamheden aan het stroomnet “in recordtempo” gebeuren. 

Tientallen raketten

Rusland bestookte woensdag met tientallen raketten en kruisraketten de energie-infrastructuur van het land en richtte zware schade aan. Ook in veel andere delen van het land zaten mensen zonder stroom, terwijl de temperaturen onder het vriespunt zakken. 

In Cherson, waar volgens de autoriteiten zaterdag bij massale aanvallen nog een dode en twee gewonden vielen, heeft vijf procent van de bevolking weer verlichting en is een ziekenhuis weer aangesloten aan het stroomnet.

Twee raketten

Zondag werd de Zuid-Oekraïense stad Kryvyi Rih getroffen door een Russische raketaanval, melden de lokale autoriteiten. Twee raketten vernielden transportinfrastructuur en de militaire administratie riep de bevolking op om hun toevlucht te zoeken in schuilkelders. 

Ook in andere regio’s in het oosten en zuiden van Oekraïne klonken luchtalarmen. Ook het Nikopol-district ten noorden van de Dnipro-rivier werd getroffen door artilleriegeschut, en in een buitenwijk van Zaporizja werd een boerderij geraakt door twee raketten.

Volgens de Britse inlichtingendiensten lijden de Russen ondertussen zware verliezen in de regio Donetsk, onder meer bij hevige gevechten rond de steden Pavlivka en Vuhledar. Volgens Londen impliceren die gevechten dat Rusland de regio mogelijk ziet als een startpunt voor een offensief richting het noorden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten