Langst dienende president ter wereld doet er nog eens zeven jaar bij

©  REUTERS

Het staatshoofd van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, is met een score van 94,9 procent herverkozen in de presidentsverkiezingen, zo blijkt uit de officiële uitslagen die de Nationale Kiescommissie zaterdag bekendmaakte.

gjsBron: BELGA

“De Nationale Kiescommissie roept de kandidaat Obiang Nguema Mbasogo uit tot president van Equatoriaal-Guinea voor de komende zeven jaar”, zo deelde Faustino Ndong Esono Eyang, de voorzitter van de Kiescommissie, mee. De opkomst van de kiezers lag op 98 procent. Mbasongo is sinds 1979 aan de macht en is daarmee de langst dienende president ter wereld.

 De uitslagen van de oppositiekandidaten, Andrés Esono Ondo van de partij CPDS  (Convergencia Para la Democracia Social) en Bonaventura Monsuy Asumu van de partij PCSD (Partido de la Coalición Social Demócrata ) werden niet bekendgemaakt. De oppositie wordt onderdrukt en monddood gemaakt in het gesloten land met een autoritair bewind. 

Alle zetels

De almachtige Democratische Partij van Equatoriaal-Guinea (PDGE) en haar coalitie rijfde ook alle honderd zetels voor de volksvertegenwoordigers en de 55 zetels voor de senatoren binnen bij de parlementsverkiezingen die samen met de presidentsverkiezing werden gehouden.De PDGE had 99 zetels in de Nationale Assemblee en krijgt er dus één volksvertegenwoordiger bij. 

In totaal waren 427.661 van de 1,4 miljoen inwoners ingeschreven op de kieslijsten van de kleine Afrikaanse oliestaat, die met ijzeren hand bestuurd wordt door Obiang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten