Thibaut Courtois schuift de schuld van zich af bij de openingsgoal van Marokko op het WK: “We keken gewoon naar de bal”

©  AFP

De Rode Duivels verloren zondag hun tweede groepswedstrijd op het WK. Het werd 0-2 tegen Marokko. Dat opende een kwartier voor tijd de score via Abdelhamid Sabiri, met een rake vrije trap. Door wat zowaar leek op foutje van Thibaut Courtois.

Vincent Van Genechten

De Belgische nummer één maakte zich in de opener tegen Canada nog wat meer onsterfelijk door een penalty te stoppen, waarna de Rode Duivels met 1-0 wonnen. ‘El Muro’ ging opnieuw viraal en opnieuw klonk het dat Courtois de beste doelman ter wereld is. Tegen Marokko dolde hij zelfs nog even, met een hakje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar bij het doelpunt van Sabiri was de doelman van Real Madrid minder secuur. Er werd geen mannetje geposteerd bij de eerste paal en Courtois verwachtte blijkbaar niet dat de bal rechtstreeks op doel zou komen. Hij stond dus te ver in het midden en kwam te laat.

“De ontgoocheling is zwaar”, reageerde hij na afloop. “Het is een teleurstellend resultaat voor ons, waardoor er nog maar één ding op zit: donderdag winnen. Dat is geen ideale situatie om na twee speeldagen in te zitten. Het zal zo moeten zijn en we hebben dit op het EK in 2016 tegen Zweden als eens moeten doen. Kroatië is een ander kaliber, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. We moeten de situatie nu analyseren en naar donderdag kijken, dat is een must-win game. Waar het misliep? Ik denk dat we te weinig kansen gecreëerd hebben en te weinig goed voetbal op de mat hebben gebracht. Zij stonden ook goed en als je dan geen goed voetbal brengt, wordt het moeilijk. Het is moeilijk om te analyseren als keeper, maar ik denk dat we niet zuiver genoeg waren in ons passing en daardoor hun organisatie niet voldoende konden breken. De inbreng van Lukaku? We hebben de beste Romelu nodig, maar ik weet niet hoe fit hij is.”

“Ik denk ook dat zij geen grote kansen hebben gehad, maar wij krijgen dan een stomme goal binnen en dan sta je achter. Ik denk dat we al een eerste fout maken door een vrije trap weg te geven daar, die jongen stond met zijn rug naar doel in de hoek. Dat was totaal onnodig. Die vrije trap was dezelfde zoals in de eerste helft. We zetten veel spelers in de eerste zone en dan moeten we beter verdedigen. Als keeper is het stom om zo’n bal rechtstreeks op doel te krijgen, maar dat willen ze natuurlijk. Ofwel sta je dan aan de eerste paal, maar dan gooi je heel je tweede zone open. Normaal moeten we daar als ploeg een hoofd of een voet tegen de bal zetten, nu was het te gemakkelijk. Het was ook twee keer die zes, wat niet mag gebeuren. Of ik verrast was? Ik denk niet dat het van mij 100 procent goed gekeept was, maar het probleem is dat zo’n bal in de eerste zone normaal voor de verdediging is. Er staat inderdaad nooit iemand aan de eerste paal bij ons, maar daar gaat het ook niet om. Een bal in die zone is normaal voor de verdediging, we moeten de bal ook aanvallen en er niet staan naar kijken. We moesten naar de bal toe lopen, zoals hen, maar we deden precies niets.”

©  AFP

©  REUTERS

©  AFP

©  EPA-EFE

©  AP

©  BELGA

©  AFP

©  AFP

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt