Marokkaanse triomf in Brugse Poort gevierd als een wereldtitel: “En er gaan nog straatfeestjes volgen!”

Marokkanen vieren overwinning in Gent. © Het Nieuwsblad

Gent / Merelbeke -

Ondanks de druilerige regen kwamen zondagnamiddag in de Brugse Poort honderden uitbundige supporters op straat om de overwinning van Marokko tegen de Rode Duivels te vieren. Er werd gezongen, gedanst en met vlaggen gezwaaid, er werden vuurpijlen en bengaals vuur afgestoken. Tussen 16 en 18 uur was er in de Bevrijdingslaan geen doorkomen aan. “Let op, hier gaan nog straatfeestjes volgen!”

Geert Neyt

Er viel geen Belgische vlag te bespeuren in de Brugse Poort, zondagnamiddag. De Leeuwen van de Atlas daarentegen, zoals de bijnaam van de Marokkaanse nationale ploeg luidt, werden uitgebreid geloofd en bezongen. Tientallen buurtbewoners versperden urenlang het doorgaande verkeer in de Brugse Poort omdat ze het asfalt van de Bevrijdingslaan hadden uitgekozen voor een spontaan straatfeestje.

Marokko wacht een gouden toekomst op dit WK voetbal, daar zijn ze rotsvast van overtuigd. Hoe jonger de supporters, hoe verder hun pronostiek reikt. “Halve finale! Wat zeg ik, finale! Wij zijn de besten!”

©  fvv

©  fvv

Sommigen geven toe dat ze de Duivels hadden gevreesd. “Maar het was niet slim om Onana van het veld te halen”, vindt Montassim, die zelf speler is bij FC Rooigem. Zijn vriend Rayan meent te weten waarom de Rode Duivels het onderspit moesten delven: “Ze hadden gewoon te veel frietjes gegeten”, zegt hij plagerig, terwijl voetzoekers rond ons knallen en we een vuurpijl moeten ontwijken.

Enkele meters verderop wordt triomfantelijk gezwaaid met Marokkaanse vlaggen, en ook wel een Palestijnse. “Want we mogen hen ook niet vergeten.”

In het hol van de leeuwen

Nog voor de wedstrijd was begonnen, zat de sfeer in jeugdhuis Averroes in het Pierkespark er al goed in. Tientallen supporters uit de Gents-Marokkaanse gemeenschap volgden daar de match op groot scherm. “Voor wie ik supporter? Dat is als moeten kiezen tussen je vader en je moeder”, zegt een gesluierde vrouw met Gents accent.

Ook schepen Hafsa El-Bazioui (Groen), die als kind van de buurt met haar echtgenoot en twee kinderen Yanis (12) en Sami (9) naar de zaal is afgezakt, houdt het diplomatisch: “Of België nu wint of Marokko, ik zal me sowieso een winnaar voelen.” Wanneer we haar vragen om één speler uit de Marokkaanse ploeg te noemen, moet ze het antwoord schuldig blijven. “Maar ik ging vroeger wel heel veel naar AA Gent kijken”, probeert ze nog met een brede lach.

Het jonge volkje in de zaal kent de sterren van ‘hun’ elftal wél. Hakimi natuurlijk, en Zijech, en keeper Bono. “Vier jongens uit de Marokkaanse ploeg zijn in België opgegroeid.”

Ambiance in jeugdhuis Averroes in de Brugse Poort. ©  fvv

Let op de man met een Belgische vlag op de rechterwang en een Marokkaanse op de linker. ©  fvv

Wanneer het Marokkaanse volkslied weerklinkt en de hele zaal luidkeels meebrult, wordt meteen duidelijk bij welke ploeg hun hart ligt. Toch wordt met respect en zelfs ontzag gesproken over de Rode Duivels. De meeste jongeren aan wie we een pronostiek vragen, geven Marokko de meeste winstkansen, maar sommigen gokken op een gelijkspel. Eentje durft zelfs te denken dat België te sterk zal zijn. Die vrees blijkt al snel onterecht.

Kind van de buurt Hafsa El-Bazioui kwam met haar gezin kijken  ©  fvv

IJzige stilte versus voetzoekers

Drie kwartier later is de sfeer in Bar Qatar, in Merelbeke, een heel stuk koeler. In deze tot evenementenhal omgebouwde loods hebben vijfhonderd Belgische supporters net voor de rust een collectieve zucht van verlichting geslaakt, na de afkeuring van het eerste Marokkaanse doelpunt. In de tweede helft stijgt welgeteld één keer een licht gejuich op uit de massa, wanneer Lukaku wordt ingebracht.

De vervanging van Onana wordt dan weer onthaald op hoofdschuddend onbegrip. Rond de 65ste minuut horen we voor het eerst het spel van de Rode Duivels omschrijven als “zwak” en “niet beter dan de eerste match”.

Deze dames in Bar Qatar konden hier nog lachen, maar toen moest het eerste Marokkaanse doelpunt nog vallen. En het tweede ... ©  fvv

Wanneer Marokko opnieuw scoort, ditmaal voor echt, volgt een ijzige stilte. En bij het genadeschot net voor affluiten is het feestje helemaal voorbij. “Eerlijk? We halen de groepsfase en dan is het gedaan voor ons.”

Bar Qatar was opnieuw uitverkocht. Maar de sfeer zakte al snel naar het vriespunt. ©  fvv

In de Brugse Poort is ondertussen het feest losgebarsten in de regen. De politie komt ter plekke maar is zo verstandig de straat niet schoon te vegen. De agenten leiden het verkeer om, zodat de wijkbewoners de Bevrijdingslaan over een strook van een honderdtal meter kunnen gebruiken als feestvloer.

Een heethoofd slaat een ruit van een politiewagen in, maar bij het ter perse gaan van dit stuk waren er geen andere noemenswaardige incidenten. Sommige agenten poseren zelfs gewillig met supporters voor een selfie. “We gunnen hen het plezier van de overwinning”, klinkt het.

De politie kwam poolshoogte nemen en nam het verstandige besluit om de vierende massa niet weg te jagen uit de Bevrijdingslaan. ©  fvv

©  fvv

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten