Chocolatier Dominique Persoone duikt op in programma over burn-outs: “Ik ga op alles in, zolang ik geen tekst moet blokken”

Dominique Persoone is overal op televisie ©  VTM

In het VTM-programma ‘Out of office’ maakt Dominique Persoone zijn opwachting op de Emiliushoeve waar mensen met een burn-out vertoeven. Er lijkt tegenwoordig geen programma zonder de chef-kok te passeren. “Ik doe dat graag, zolang ik maar mezelf kan zijn”, klinkt het.

Lotte Debrouwere

“Wie is dat? De weerman?”, vraagt René zich af wanneer Dominique Persoone vanavond zijn intrede maakt. “Hij lijkt een beetje op Piet Huysentruyt.” Niet Piet, wel Dominique helpt de groep bij de bereiding van soep voor de biowinkel die ze met zijn allen uit de grond zullen stampen. “Zo zie je maar hoe relatief bekendheid is”, lacht Persoone. “Ze willen in die winkel soepen aanbieden, en ik moest voor inspiratie zorgen. Ik stond sceptisch tegenover het concept, maar wa ne machtige kèrel is Bruno Vanden Broecke. Hij doet dat op een schitterende manier. Op het einde van de draaidag heb ik voor de bende gekookt. Als bedanking zongen ze hun eigen versie van Dominique van Soeur Sourire, ik heb er nog kippenvel van.”

Het valt op dat Persoone vaak op tv komt. Dit jaar werkte hij mee aan Het beste bod, Fear factor, Waarheid durven of doen, Vlaanderen vakantieland, Junior bake off, Marble mania, De verraders en De grootste lefgozer. “Vroeger trachtte ik krampachtig keurig Nederlands te praten. Op mijn 50ste besliste ik om gewoon mezelf te zijn. Over de oceaan was het eerste programma waarin ik op en top West-Vlaming was. Ik ga op alles in, zolang ik geen tekst moet blokken. En dan krijg je automatisch oprechte, eerlijke tv. Daarvoor mogen ze altijd bellen.”

Persoone heeft meer tijd voor tv-werk, omdat zoon Julius de honneurs waarneemt in de zaak. “Op zijn 23ste is hij al hoofd van de productie. Daar hebben ze me niet meer nodig. Enkele keren per week maak ik nog chocolade vanaf nul. Dat is voor mij zoals yoga. Dan denk ik enkel aan cacaobonen.”

Julius noemde zijn vader onlangs ‘het promomeisje’ van het bedrijf. “Als ik het atelier binnenkom, verwachten ze een cameraploeg in mijn kielzog. (lacht) Ach, in tegenstelling tot anderen heb ik er geen probleem mee om de fakkel vroeg door te geven.”

Het tv-debuut van Dominique is opvallend. “Eind jaren 90 presenteerde Koen Wauters Wedden dat!? Actrice Linda Gray, Sue Ellen uit Dallas, verloor een weddenschap en moest Belgische pralines maken, en dat werd in mijn zaak gefilmd. Na dat optreden belandde ik in De laatste show. Mijn eerste grote opdrachten waren Mijn restaurant en De beste hobbykok, en sinds Njam aanklopte was het hek van de dam.”

Out of office, VTM, 20.45 uur

________________________________________

Aangeboden door onze partners