(Ver)bouwen wordt duurder in Gent: twee nieuwe tarieven gaan in op 1 januari

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

(Ver)bouwen wordt een beetje duurder in Gent. Het stadsbestuur voert twee lokale tarieven in op 1 januari 2023. Samen zullen ze bijna 200.000 euro inkomsten opleveren per jaar.

Bert Staes

Het gaat enerzijds om een vaste kost voor iedereen die een vergunning moet aanvragen om te verbouwen in Gent. Daarnaast wordt een vaste kost ingevoerd voor controles op bouwwerven.

Een omgevingsvergunning aanvragen in Gent is vandaag nog gratis, behalve als er een openbaar onderzoek gevoerd moet worden. Zo’n openbaar onderzoek opstarten kost in Gent 140 euro, de publicatie ervan nog eens 500 euro.

Dat blijft zo, maar op 1 januari komt er ook voor alle andere vergunningsaanvragen een vaste kostprijs: 45 euro voor elke aanvraag die wordt ingediend en nog eens 30 euro erbij als die op papier is ingediend, en dus nog gedigitaliseerd moet worden. Dat zal elk jaar voor zo’n 150.000 euro aan extra inkomsten zorgen, blijkt uit documenten van het stadsbestuur.

Opvallende redenering

Daarnaast voert het stadsbestuur ook een vaste kostprijs van 85 euro in voor controles op bouwwerven. Werven die niet in orde zijn met de regels, kunnen een waarschuwing krijgen van de controleurs van de dienst Bouwtoezicht van de Stad. Dat is nu nog gratis, maar wordt betalend.

Het stadsbestuur hanteert daar een opvallende redenering voor: de controles zijn een 'dienstverlening’, klinkt het. Een waarschuwing vermijdt namelijk dat er een bouwmisdrijf vastgesteld wordt in een proces-verbaal, wat tot fikse boetes of zelfs rechtszaken kan leiden.

“In die zin is het een prestatie in het individueel belang van de ontvanger”, redeneert het stadsbestuur. En daar mag vanaf 1 januari een kostprijs tegenover staan. Er worden zo’n 450 waarschuwingen uitgeschreven per jaar, de nieuwe taks zal dus 38.000 euro opbrengen.

De twee tarieven zijn goedgekeurd door het schepencollege en worden deze maand voorgelegd aan de gemeenteraad. Normaal gezien gaan ze meteen in op 1 januari 2023. De beslissingen kaderen in de zoektocht naar extra inkomsten voor de stadskas. Woensdag zal het stadsbestuur ook een nieuwe reeks besparingen bekendmaken.

LEES OOK. Akkoord over 26 miljoen euro nieuwe besparingen in Gent: ‘conclaaf’ na twee dagen afgelopen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten