Spoorstaking: dinsdag rijdt kwart van treinen, woensdag de helft

©  IMAGEGLOBE

Door de stakingsacties de komende dagen bij het spoor, die vanaf maandagavond om 22 uur van start gaan, zal dinsdag maar een kwart van de treinen rijden. Woensdag zal de helft van de treinen rijden, donderdag naar verwachting ook de helft. Dat meldt spoorwegmaatschappij NMBS.

gliBron: BELGA

Het vakbondsfront bij de spoorwegen houdt dinsdag een nieuwe spoorstaking. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor willen op die manier het tekort aan investeringen bij NMBS en Infrabel aan de kaak stellen. Woensdag en donderdag is nog een aparte 48 urenstaking van treinbestuurdersvakbond ASTB gepland.

De NMBS heeft op basis van het aantal personeelsleden die niet deelnemen aan de stakingen alternatieve treindiensten uitgewerkt. Treinreizigers kunnen alle details telkens één dag op voorhand raadplegen via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Twee op vijf IC-treinen

Dinsdag zal een kwart van de treinen rijden. Het gaat dan om twee op de vijf IC-treinen (tussen de grote steden) en één op de vier voorstedelijke L- en S-treinen . Er zullen bijna geen P-treinen (treinen die enkel rijden tijdens de spits) rijden. In het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant, waaronder ook Ottignies, zullen er dinsdag geen treinen rijden. Dat komt omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen.

Woensdag zullen er in het hele land treinen rijden, in totaal ongeveer de helft van het normale aantal. Het gaat om een op de twee IC-treinen, een op de twee S-treinen en L-treinen, en een zeer beperkt aantal P-treinen.

Op basis van voorlopig inschattingen denkt de NMBS dat donderdag ook ongeveer de helft van de treinen zal rijden, al kan de spoorwegmaatschappij daarover pas dinsdag meer duidelijkheid geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten