Hof herbekijkt zaak nadat rechter verband zag tussen aanranding meisje en zelfdoding

©  fvv

Gent -

Voor het Gentse hof van beroep is maandag de zaak ingeleid rond de zedenfeiten die zich hebben afgespeeld op de Westerbegraafplaats in Gent, in mei vorig jaar. Daarbij stapte het 14-jarige slachtoffer na de feiten uit het leven. De zaak werd uitgesteld naar 14 maart.

Olivier Scheir

De Gentse correctionele rechtbank verklaarde zich in eerste aanleg onbevoegd om uitspraak te doen over de twee meerderjarige beklaagden, omdat de rechters een causaal verband zagen tussen de aanranding en de zelfdoding. Volgens de rechtbank moet de zaak voor een hof van assisen worden behandeld, maar het hof van beroep kan daar anders over oordelen.

De feiten vonden plaats op 15 mei 2021 op de Westerbegraafplaats. Het meisje van 14 had die dag met een vriend afgesproken, maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje werd aangerand en beelden daarvan werden via sociale media verspreid. Het slachtoffer zou die beelden hebben gezien en ze stapte vier dagen na de feiten uit het leven.

Drie minderjarigen

De politie kon vijf verdachten oppakken. Het ging om drie minderjarigen en twee meerderjarigen. De twee meerderjarige verdachten werden aangehouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en van wie de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden.

De raadkamer verwees hen alleen voor aanranding van de eerbaarheid. De drie minderjarige verdachten werden naar de jeugdrechtbank verwezen. Er waren volgens het onderzoek geen aanwijzingen dat er sprake was van een groepsverkrachting op het kerkhof en er werd volgens de raadkamer geen rechtstreeks verband aangetoond tussen de feiten en de zelfdoding.

Oorzakelijk verband

De Gentse rechtbank oordeelde echter wel dat er een oorzakelijk verband is tussen het overlijden van het slachtoffer en de zelfdoding. De rechtbank verklaarde zich daarom onbevoegd, omdat een dergelijke zaak voor het hof van assisen moet worden behandeld. Maar de verdediging van de verdachten gingen in beroep tegen het vonnis.

Om alle partijen toe te laten eerst alle argumenten op papier te zetten, stelde het hof van beroep de zaak uit naar 14 maart. Het voorziet een hele namiddag voor de pleidooien.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten