Iraanse actrices protesteren in video tegen het regime

In Iran hebben verschillende Iraanse actrices zonder hoofddoek geprotesteerd tegen het regime. Op sociale media gaat een video rond waarin onder andere regisseur en actrice Soheila Golestani te zien is.

gliBron: BELGA

De video toont Golestani samen met acht andere vrouwen en vier mannen in een park. Aan de voet van een trap houdt het gezelschap halt en neemt een pose aan, waarbij ze indringend in de camera kijken.

Golestani postte de video zondagavond op haar Instagramaccount met het bijschrift “De voorstelling is gedaan en de waarheid is onthuld. Onze echte helden zijn anoniem.”

Sinds het begin van de protesten in Iran naar aanleiding van de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini, hebben verschillende artiesten zich kritisch uitgelaten over het regime. Zo drukten verschillende bekende actrices zoals Taraneh Alidoosti onder andere hun ongenoegen uit door hun hoofddoek af te doen.

Afgelopen week heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onafhankelijk internationaal onderzoek ingesteld naar de bloedige repressie van de vreedzame protesten in Iran, om bewijzen te verzamelen voor mogelijke vervolging.

Maar Iran is niet van plan mee te werken met de onderzoekscommissie. Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het een politiek gemotiveerd comité waar het land niets mee van doen wil hebben. Teheran wil wel “een nationale onderzoekscommissie” instellen, aldus de woordvoerder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten