Veldlopen CrossCup in Roeselare

Julie Voet maakt alles goed met selectie voor EK: “Ongelooflijk. Verleden jaar werd ik pas 12de en weende ik tranen met tuiten”

Julie Voet: “Ik wil mij goed voorbereiden op het EK-cross.” © Bart Vandenboucke

Dertig landgenoten haalden in Roeselare de selectienormen voor het EK over twee weken in het Italiaanse Turijn. Het maximum, maar de West-Vlamingen hadden er in eigen Schiervelde amper een boodschap aan. Enkel Julie Voet behoort tot dit selecte gezelschap, maar wel dubbel en dik verdiend. De Boezingse won immers de juniorencross.

Hans Vanbesien

Julie Voet nam meteen de leiding en ging halfweg met succes op de solotoer. Ze wist na haar overwinning geen blijf met haar geluk. Zij vloog trainer Armand Parmentier, die in 1983 het nationaal marathonrecord bracht op 2u09’57”, om de hals. Hij was heus niet de enige.

“Ongelooflijk”, zei Voet. “Verleden jaar werd ik pas 12de en weende ik tranen met tuiten. Nu loop ik de wedstrijd van mijn leven en zit ik met een smile tot aan mijn oren. Doorzetten is de boodschap. Ik deed het. Ik train elke dag en combineer dat met het tweede jaar kine in Gent. Ik liet niets aan het toeval over. Zo verkende ik zaterdag het parcours. Mijn Oost-Vlaamse vriend Sander Vercauteren maakte het niet mee. Hij verkoos de Warandeloop in het Nederlandse Tilburg en werd er 15de. Lichte omlopen liggen hem beter. Roeselare is ook mijn ding niet. Rechtdoor en droog moet het zijn. Net daarom liep ik een week geleden in Nijmegen een stratenloop. Ik won de 7 km van de mini Zevenheuvelenloop. Ik plande voor komend weekend een cross in het Franse Villeneuve d’Ascq, maar ik schrap die wedstrijd. Ik wil mij goed voorbereiden op het EK-cross.”

De appel viel niet ver van de boom. Vader Bjorn Voet haalde in 1991 zilver bij het BK-cross voor eerstejaarsscholieren.

“Hij loopt nog steeds op een degelijk niveau. Dit jaar onderging hij een operatie aan de knie. Hij begon onlangs weer te trainen.”

De West-Vlaamse senioren eindigden in het peloton. De plaatselijke Saskia Vens onderscheidde zich in de lange cross als 20ste en beste gouwgenote. De Roeselaarse interieurarchitecte finishte voor de Oostendse Charlotte Van Laethem (23ste), die vergeefs een ticket voor het EK U23 ambieerde. Zillebeekse Lore Quatacker maakte in de korte cross van Roeselare haar beste beurt ooit als 7de. Bij de meisjes cadetten en de scholieren stond er een West-Vlaamse op het podium. Beselaarse Fran Van Hollebeke schitterde als beste cadette.

“Ik was in Mol tweede en beste Belgische”, vertelde Van Hollebeke. “Het zit in de familie. Mijn twee zussen lopen ook. Wij stonden begin dit jaar bij de voorwedstrijden van het BK-cross allen op het podium. Ik was de beste minieme, Febe 1ste benjamin en Fien 3de pupille.”

Alison Debouver, eerste in Mol, verspeelde als tweede de leiderstrui bij de CC-scholieren. De Oostrozebeekse, die actief is bij de vrije sporters van AV Ingelmunster, kwam op de zware Roeselaarse omloop iets minder tot haar recht.  

Mannen vissen naast het net

Tristan Gevaert lag tot halfweg op koers voor een ticket voor het EK U20. De Torhoutenaar, die afgelopen zomer tweede werd bij het BK U20 5000 m, viel daarna weg uit de kopgroep en strandde als 6de op twee plaatsen van een EK-ticket.

“Ik haalde er het maximum uit”, aldus Gevaert. “De piste ligt mij het best. Zware omlopen liggen mij minder. Ik begon in Kortrijk het eerste jaar bio-ingenieur en train er met Torhoutse stadsgenoot en nationaal juniorkampioen 800 m, Timon Inghelbrecht.”

Wout Louagie, vorig jaar als tweede junior, enige West-Vlaming bij het EK, eindigde in de tweede helft. De Brugse student kinesitherapie sukkelde dit jaar voortdurend met blessures en trainde pas twee maanden. Een handvol mannen streed voor de eer van beste West-Vlaming bij de lange cross. Jonathan Goudeseurne bevestigde zijn PK-titel met de 16de plaats.

“Ik focuste mij afgelopen zomer op de 5000 m en verspeelde er het crossritme bij”, zei Goudeseurne. “Mijn optreden in Mol was er naar. Ik gaf op. Nu startte ik rustig en nam probleemloos mijn plaats in. Wel verloor ik na een val in de slotronde even de pedalen. Maar Steven Casteele bleef achter mij. Hij strandde als 18de op twee plaatsen.”

FLAC, maakte bij de lange cross ook collectief een sterke indruk: Tibaut Vandelannoote en Lukas Outtier hielden mekaar gezelschap en werden 22ste en 23ste. Ward D’Hoore, 3de bij het BK 5000m, kwam als 26ste aan en Andreas De Mets, een week vroeger eerste in Brugge, als 32ste. Michiel Vanhuysse, die een EK U23 ticket ambieerde, kon zijn ambitie niet hardmaken. De Kortrijkse student kinesitherapie werd 32ste en 9de belofte.

Willem Renders uit De Haan bracht bij de scholieren een remonte tot een goed einde. Hij werd tweede. “Ik ben een matige starter. Deze keer viel het echt tegen”, zei Renders. “Ik liep na de eerste bocht gewoon achteraan. Ik voelde mij goed en nam nog voor de slotronde mijn plaats in de kopgroep in.”

877 lopers kwamen aan in Roeselare. Mooi, want iets meer dan in 2021, maar 190 minder dan in het recordjaar 2019 net voor de coronacrisis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten