Vakbonden voeren actie voor een vrouwvriendelijke pensioenhervorming, minister verzekert: “Hervorming is niet seksistisch”

©  BART DEWAELE

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben maandag in gemeenschappelijk front actie gevoerd aan de Pensioentoren in Brussel voor een vrouwvriendelijke pensioenhervorming. De in juli aangekondigde pensioenhervorming dreigt volgens de vakbonden de bestaande genderkloof in de pensioenen nog te verdiepen. Minister van Pensioenen Karine Lalieux vindt de pensioenhervorming niet seksistisch.

Bron: BELGA

“De regering trekt een rookgordijn op” is het motto waaronder de betoging plaatsvond. De aangekondigde hervorming houdt volgens de bonden geen rekening met ouderschapsverlof, tijdskrediet of deeltijds werk als gelijkgestelde periode. “Dat is een totale miskenning van de realiteit en loopbanen van vrouwen”, klinkt het. Bij de minimumpensioenen kan de hervorming bij één op de zeven vrouwen tot 440 euro per jaar kosten, vrezen ze.

Met Bengaals vuur trokken de vakbonden tijdens hun actie zelf een rookgordijn op aan de Pensioentoren. Feministische organisaties en de “Gang van razende ouderen” namen ook deel aan de actie. Verschillende vrouwen namen het woord om te getuigen over slechte werkomstandigheden, het gebrek aan werkzekerheid en te lage pensioenen. De vakbonden vragen dat de pensioenhervorming en de negatieve impact op vrouwen snel wordt gecorrigeerd.

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) zegt in een reactie op de vakbondsbetoging dat ze zich wel degelijk inzet voor het verkleinen van de kloof tussen de pensioenen van vrouwen en mannen. “De pensioenhervorming is niet seksistisch”, verzekert ze. “Bij de hervorming van juli heb ik geëist dat er rekening wordt gehouden met de situatie van vrouwen. Zo heb ik hard gestreden voor een herwaardering van deeltijds werk in de berekening van het minimumpensioen. Want 77 procent van de deeltijdse jobs wordt uitgeoefend door vrouwen”, legt minister Lalieux uit.

In de komende maanden zal ze nog aanvullende corrigerende maatregelen voorstellen, zoals het in aanmerking nemen van periodes van werkverwijdering tijdens de zwangerschap of bepaalde vormen van tijdskrediet. De maatregelen moeten wel nog binnen de regering besproken worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten