Proces tegen terrorist die jonge moeder Ann-Laure (31) vijf jaar geleden om het leven bracht, start begin volgend jaar

Ann-Laure Decadt stierf in oktober 2017 toen een terrorist met een pick-up in New York op fietsers inreed. Er vielen in totaal acht doden. ©  rr,blg

Oostnieuwkerke -

In de Amerikaanse stad New York vielen bij een terroristische aanslag op 31 oktober 2017 meerdere gewonden en acht doden. De jonge moeder Ann-Laure Decadt (31) uit Oostnieuwkerke was een van hen. Ze was op citytrip, maar overleefde de aanslag niet. Na heel wat vertraging start het proces van de Oezbeekse moordenaar Sayfullo Saipov begin volgend jaar.

Levi Verbauwhede

Op de laatste dag van oktober in 2017 reed Sayfullo Saipov bewust mensen aan op een afgesloten fietspad langs de Hudson-rivier in New York. Er vielen verschillende gewonden en acht doden, onder wie Ann-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke bij Staden. Ze was op citytrip met haar twee zussen en moeder en overleefde de terroristische aanslag niet. Decadt was getrouwd en mama van twee jonge zoontjes. Op 31 oktober 2021, exact vier jaar later, werd in het Hudson River Park een gedenkplaat onthuld.

LEES OOK. “Mijn vrouw was uitzonderlijk, we waren voor elkaar gemaakt. Dat klinkt als een cliché, maar het is zo”

Het proces van Saipov zou in 2020 van start gaan, maar werd door de wereldwijde coronacrisis uitgesteld. “Het is nog niet helemaal duidelijk, maar ik vermoed dat het proces in januari kan beginnen”, vertelt advocaat Johan Heymans, die Ann-Laures familie bijstaat. De familieleden zelf verschijnen als getuige tijdens het proces en in afspraak met de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI werd beslist om tot dan geen interviews te geven die het proces zouden kunnen beïnvloeden.

Doodstraf

“Eerst was er een plea deal, een akkoord tussen de advocaten van Saipov en het Amerikaanse gerecht. Als hij schuldig zou pleiten aan alle feiten, zou hij de minst zware straf krijgen, namelijk een levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating. Maar na lang beraad werd de deal niet aanvaard en besliste justitie om er een rechtszaak met publieksjury van te maken. Die moet beslissen over de schuldvraag en de strafmaat. De procureur heeft alvast de doodstraf gevorderd.”

LEES OOK. Gedenkplaat voor Ann-Laure Decadt (31), die bij terroristische aanslag stierf, onthuld in New York: “Een zonnetje in ons hart”

Maar de samenstelling van de jury loopt uit. “Dat is een ingewikkeld proces en had begin november afgerond moeten zijn. De selectie is nog niet af en dus zal het proces pas volgend jaar kunnen starten. Dan is het nog afwachten wie wanneer aan de beurt komt, aangezien er meerdere slachtoffers zijn”, zegt Heymans.

De rechtszaak zelf kan twee maanden in beslag nemen. De familie zal waarschijnlijk op en af reizen. De vliegtickets en het verblijf worden vergoed door de Amerikaanse staat.

LEES OOK. Het was haar eerste reis sinds ze weer mama werd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten