Vijf vooraanstaande media roepen op tot stopzetting juridische vervolging Julian Assange

© AFP

The New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde en Der Spiegel hebben maandag de Amerikaanse regering opgeroepen om de juridische vervolging van Wikileaks-stichter Julian Assange te staken.

“Het verzamelen en verspreiden van gevoelige informatie wanneer dat nodig is voor het algemeen belang vormt een essentieel onderdeel van het dagelijks werk van journalisten”, schrijven de hoofdredacteurs en uitgevers van de vijf media. “Als dat werk strafbaar wordt, dan wordt niet alleen de kwaliteit van het publiek debat maar ook de democratie zelf danig verzwakt”.

Twaalf jaar na de eerste publicaties, stellen de kranten en het tijdschrift, “is het tijd voor de regering van de Verenigde Staten om de vervolging van Julian Assange te staken”. “Publiceren is geen misdrijf”, klinkt het.

De 51-jarige Assange wordt door de Verenigde Staten vervolgd voor het publiceren van meer dan 700.000 geheime documenten, onder meer over de Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten in Irak en Afghanistan. Assange riskeert daarvoor 175 jaar cel.

De klokkenluider zit sinds 2019 in een Britse cel, in afwachting van zijn beroep over de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om hem aan de Verenigde Staten uit te leveren.

Aangeboden door onze partners