Gangster die liefdesrivaal neerschoot en vriendin bewerkte met hamer riskeert 10 jaar cel voor dubbele moordpoging

De politie gingen vorig jaar in Zandvoorde op zoek naar de gevluchte Lucien Annot. Later kon hij na een klopjacht van meerdere dagen in Gistel opgepakt worden.  ©  rr en jro

Bredene/Oostende -

Notoir gangster Lucien Annot (46) uit Oostende riskeert voor de Brugse strafrechtbank tien jaar effectieve celstraf voor dubbele poging tot moord. Hij bewerkte zijn ex met een rubberen hamer en schoot haar nieuwe vriend in de schouder met een jachtgeweer. “Maar hij wou hen niet doden”, pleitte zijn advocaat.

Arne Franck

Gewapend met een jachtgeweer, koevoet, sierzwaard en een rubberen hamer klom Lucien Annot in de nacht van 16 op 17 mei vorig jaar over de tuinmuur van zijn ex in de Prinses Elisabethlaan in Bredene. Onder invloed van alcohol en speed drong hij de woning binnen en trof er zijn ex I.R. en haar nieuwe vriend D.D. aan in de zetel.

Hij eiste meteen hun gsm’s en sloeg D.D. met de koevoet op het hoofd. Die verloor het bewustzijn en toen hij bijkwam, dreigde Annot ermee zijn hand en geslachtsdelen af te hakken met het zwaard.

Ziekelijke jaloezie

I.R. en D.D. vochten voor hun leven en bekogelden Annot met alles wat ze konden vastgrijpen. I.R. werd geslagen met de rubberen hamer en toen D.D. door het raam naar buiten vluchtte, schoot Annot hem in de schouder met het jachtgeweer. I.R. sprong eveneens door het raam, waarop het koppel hulp vond in de buurt.

LEES OOK. Voortvluchtige gangster sliep in sloep en tentje om uit handen van politie te blijven

Na een klopjacht van vijf dagen kon Annot in Gistel worden opgepakt. “Hij werd gedreven door ziekelijke jaloezie”, stelde procureur Yves Segaert-Vandenbussche. “Hij is een ongeleid projectiel en heeft niets geleerd uit eerdere zware straffen.”

Lucien Annot kreeg in 2000 tien jaar cel voor gewapende overvallen met zijn broer, die in 2010 twintig jaar cel kreeg voor doodslag op zijn vrouw. Lucien Annot bracht al de helft van zijn leven in gevangenschap door. De gewezen militair had een relatie met I.R., maar toen die met haar nieuwe vriend ging samenwonen, sloegen de stoppen door.

Gemikt op fles whisky

Advocaat Johan Platteau betwistte dat Annot zijn slachtoffers wou doden. “Anders zou hij toch zeker nog een tweede keer geschoten hebben of het slachtoffer afgemaakt hebben toen die bewusteloos was”, pleitte hij. “Met dat ene schot mikte mijn cliënt trouwens op een fles whisky die hij naar zijn hoofd kreeg geslingerd.”

LEES OOK. Ex-gangster en beste vriend van voortvluchtige man die liefdesrivaal neerschoot: “Als we diezelfde band hadden gehad, had ik hem dit uit zijn hoofd kunnen praten”

Volgens de procureur probeerde Annot het geweer te herladen, maar lukte dat niet. In de aanloop naar de feiten zou Annot zijn opgehitst door anonieme berichtjes. “Mijn cliënt wou enkel weten wie er achter die berichten zat”, vervolgde Platteau. “Vandaar dat hij meteen hun telefoons vroeg.”

De rechtbank doet uitspraak op 9 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten