Seksfeestje kent fatale afloop door overdosis: “Pas vier uur na de slok verwittigden ze de hulpdiensten”

Oostende/Leuven/Bonheiden/Tielt -

In mei 2020 stierf een Amerikaan aan een overdosis GBL tijdens een seksfeestje in Oostende. Omdat zijn partner en de twee andere aanwezige mannen vier uur wachtten om de hulpdiensten te bellen, riskeren ze nu een veroordeling voor schuldig verzuim. “Niemand zag de ernst van de situatie in.”

Arne Franck

In de nacht van 29 op 30 mei 2020 trokken het slachtoffer en zijn partner R.L. (53) vanuit Leuven naar het toenmalige appartement van D.R. (59) in Oostende. Ook J.D. (47), de ex-partner van D.R., was er aanwezig. De vier mannen hielden een seksfeestje en gebruikten diverse soorten drugs zoals xtc, poppers en Kamagra, een soort namaak-viagra. Ze gebruikten ook GBL, een industrieel reinigingsmiddel dat bij inname in de lever wordt omgezet in GHB of vloeibare xtc. Tot twee keer toe mengden ze anderhalve milliliter van het goedje onder hun cola.

Na het feestje ging het gezelschap slapen, maar toen het slachtoffer omstreeks vier uur met grote dorst wakker werd liep het fout. In de keuken nam hij een grote slok van een fles Fever-Tree tonic, waarin de GBL werd bewaard. De Amerikaan verloor het bewustzijn waarna de andere aanwezigen op het internet naar oplossingen zochten. Ze belden ook naar een bevriend verpleger om raad te vragen. “Uiteindelijk verwittigden ze pas vier uur na de fatale slok de hulpdiensten”, stelde de procureur. “Nochtans kenden ze de risico’s van GBL heel goed.”

27 jaar samen

J.D. en D.R., die tegenwoordig in Bonheiden woont kijken aan tegen twee jaar cel voor schuldig verzuim en het afleveren van de GBL. De partner van het slachtoffer riskeert een jaar celstraf met uitstel. R.L. vroeg net als de twee anderen de vrijspraak voor het verzuim. “De beschuldiging dat ik mijn echtgenoot hulp zou geweigerd hebben is voor mij ondraaglijk”, snikte hij. “I’ll be okay, just keep an eye on me waren zijn laatste woorden. We waren al 27 jaar samen. Hij was de liefde van mijn leven.”

Volgens Alexander Verstraete, de advocaat van J.D., had de verpleger aan de telefoon niet expliciet gezegd dat ze de hulpdiensten moesten bellen. “Ze dachten dat het slachtoffer in een roes verkeerde waaruit hij wel zou ontwaken”, pleitte hij. “Niemand zag de ernst van de situatie in”, stelde Fabienne De Smet, de advocate van D.R.

Volgens het parket werd de GBL bijna drie jaar voor de feiten aangeschaft bij Tieltenaar K.D. (49). Hij riskeert 30 maanden cel maar ontkent zijn betrokkenheid bij de overdosis met klem. De rechtbank doet uitspraak op 9 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten