Wielrennen Nieuwelingen/Aspiranten Vlaams kampioenschap omnium in VWEM

Thibaut Van Damme wint Vlaamse omniumtitel bij de nieuwelingen

Op de weg veroverde Thibaut Van Damme bij de nieuwelingen deze zomer de provinciale titel. ©  Geert De Rycke

Gent -

Zaterdagnamiddag werd in een goed gevuld Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx geknokt voor de Vlaamse omniumtitel bij de nieuwelingen en aspiranten. De favorieten vielen niet uit hun rol en pakten goud. Zondag waren de sprinters aan zet.

Freddy De Geest

De Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent en Merci Iljooo werden een grandioos succes, maar daarmee stopt de pistebedrijvigheid niet. Vanaf nu is het week na week rondjes draaien in de pistetempel aan de Blaarmeersen.

Bij de nieuwelingen was het aanbod aan deelnemers zaterdag zo groot dat er in twee reeksen werd gereden. Thibaut Van Damme, die alle drie de wedstrijdonderdelen won, trok aan het langste eind en won de Vlaamse omniumtitel. Van Damme totaliseerde 111 punten en ging daarmee Thor Feyaerts (104) en Kobe Van Der Vurst (93) vooraf.

Bij de aspiranten, die de voorbije weken al hun ding konden doen, waren de favorieten ook op de afspraak. Sander Willems was bij de U15 oppermachtig en verzamelde 115 punten. Liam Depoorter (85) en Mauro De Schrijver (80) volgden op ruime achterstand, maar kregen wel eremetaal omgehangen. Bij de U14 was favoriet Brent Biesbroeck de beste met 101 punten. Mathis Praet (84) en Thomas Van Dyk (81) eindigden op rang twee en drie. Bij de U13 viel de beslissing pas in de slotspurt van de puntenkoers. Matteo De Schuyteneer, de jongere broer van Steffen, won voor Tibo Redant en Anatole Quivy (84). De Schuyteneer en Redant totaliseerden allebei 92 punten, maar bij gelijkheid van punten geeft de slotspurt de doorslag.

Hoog niveau

Net als bij de jongens bleven ook bij de meisjes de topfavorieten aan de winnende hand. Bij de U15 won Anna Meeusen voor Faye Lagaeysse en Lotte Cretskens. Lisa D’Hooghe was de beste bij de U14 voor Maya Louagie en Maité De Pourcq. “Niet onbelangrijk gegeven was ook dat de wedstrijden stuk voor stuk een zeer goed niveau haalden”, zegt coördinator Marc De Fauw. “Op een valpartij na, verliepen de wedstrijden op zaterdag en zondag vlekkeloos. Positief is ook dat de jongeren het talrijk opgekomen publiek waar voor hun geld gaven.”

Zondag stond er ook nog een sprinttoernooi op het programma. De Nederlander Romain Lars klokte de snelste tijd, 10.245, over de 200m. Runar De Schrijver (10.426) en Tjorven Mertens (10.873) eindigden op ererang. De Schrijver won het sprinttoernooi voor Lars en de Duitser Marcel Laurenz. “De vraag om ploegkoersinitiatie is groot en dus werd er nu ook een demo-ploegkoers met vijftien ploegen in het programma ingepast”, zegt een enthousiste De Fauw. “Eerst waren er dertig ronden onder begeleiding en daarna vijftig ronden echt koers. Drie duo’s versierden rondewinst. Victor Vaneeckhoute en Liam Van Bylen, die dertig punten verzamelden, haalden het voor Aless De Bock-Staf De Bode (25) en Matijs Van Strijthem-Jarne Van Dyck (22). We hopen de baancommissie te kunnen overtuigen om ook in de toekomst de jongeren kansen te geven om te leren ploegkoersen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten