Twee doden en twee gewonden na steekpartijen in Brussel: tweede verdachte opgepakt, nog één op de vlucht

In amper een halfuur tijd zijn maandagavond in Brussel drie steekpartijen gebeurd. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen, twee andere slachtoffers zijn gewond. De politie is nog op zoek naar dader voor het incident in Anderlecht en Sint-Gillis, voor de steekpartijen in Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Gillis zijn wel al twee verdachten opgepakt. “Er zijn geen aanwijzingen dat de feiten gelinkt zijn of dat het gaat om terrorisme”, zegt het parket.

Cedric Lagast, Dirk Coosemans, Pieter Huyberechts, Chris Verhaeghe

Het incident in Anderlecht gebeurde rond 18 uur, aan de sluis aan de Veeweydekaai. Een nog onbekende man zou daar twee voorbijgangers aangevallen hebben met een mes. Het zou gaan om een wandelaar en een fietser. De slachtoffers zijn een man van 62 jaar en een man van 28 jaar. Eén van de twee slachtoffers is er volgens het Brusselse parket erg aan toe.

Na de steekpartij sloeg de dader op de loop. De politie was om 21 uur nog altijd met man en macht naar de man op zoek. Onder andere de helikopter van de federale politie werd ingezet. “Er is nog geen verdachte aangetroffen”, aldus het Brusselse parket. “De omstandigheden van de steekpartij zijn op dit moment niet duidelijk.”

De leerlingen en leerkrachten van een nabijgelegen school waar lessen avondonderwijs worden gegeven, kregen de raad van de politie om binnen te blijven. De campus van de CERIA-school werd doorzocht, net als het nabijgelegen metrostation.

Nog twee incidenten

De politie moest diezelfde avond, binnen het halfuur, opmerkelijk genoeg ook tussenbeide komen bij twee dodelijke steekpartijen.

Om 18.20 uur werd de politie naar het Bethlehemplein geroepen in Sint-Gillis. Daar werd op straat een man neergestoken. De 20-jarige overleed. Dinsdag pakte de politie een verdachte op. Volgens een bron dichtbij het onderzoek zou het gaan om een Braziliaanse man die gekend is in het drugsmilieu. De precieze omstandigheden van de feiten zijn nog niet gekend, maar vermoedelijk gaat het om drugsgerelateerd geweld, al zal het verdere onderzoek dat nog moeten uitwijzen.

Rond 18.30 uur werd de politie ook naar een opvangcentrum geroepen in de buurgemeente Sint-Jans-Molenbeek. Twee mannen hadden het daar met elkaar aan de stok gekregen, en trokken een mes. Eén van hen werd dodelijk neergestoken. De andere werd als verdachte opgepakt, zo bevestigt het parket.

“Er zijn geen aanwijzingen dat de feiten gelinkt zijn of dat het gaat om terrorisme”, zegt woordvoerster van het Brusselse parket Willemien Baert. Er zouden ook geen politiemensen slachtoffer zijn geworden. Het parket heeft drie onderzoeken geopend.

De politie is maandagavond bezig met een sporenonderzoek aan het Bethlehemplein, waar een man is neergestoken. Een dader is voortvluchtig. © (PHU)

De politie is maandagavond bezig met een sporenonderzoek aan het Bethlehemplein, waar een man is neergestoken. Een dader is voortvluchtig. © (PHU)

Ook aan de Veeweydekaai in Anderlecht wordt nog met man en macht gezocht naar een dader, die twee mensen aanviel. © (PHU)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten