Anonieme controleurs gaven al tientallen rokers een ‘peukenboete’ van 120 euro in Gent

©  ROBIN UTRECHT

GENT -

Tientallen mensen hebben de laatste maanden in Gent een boete van 120 euro gekregen omdat ze een peuk op straat gooiden. Anonieme controleurs zijn sinds dit voorjaar op pad om mensen op heterdaad te betrappen

Bert Staes

Wie een peuk op straat gooit kan vanaf sinds dit jaar aangesproken worden door een anonieme controleur in Gent. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) stuurde een soort van zwerfvuilpolitie uit naar de Vlaamse steden en gemeenten.

In Gent hebben die tot nu 186 boetes opgesteld en doorgestuurd naar de Stad. Dat blijkt uit informatie die Manuel Mugica Gonzalez (Open VLD) opvroeg in de gemeenteraad. 147 mensen kregen ook effectief een boete, het overgrote deel omdat ze een sigarettenpeuk weggooiden.

Ook hondenbaasjes kunnen gecontroleerd worden. Zes mensen kregen een boete van 120 euro omdat ze geen hondenpoepzakjes bij zich hadden.

De controleurs geven geen waarschuwingen, maar maken meteen een GAS-boete op als ze iemand op heterdaad kunnen betrappen. De boete gaat daarna wel nog naar een ‘GAS-ambtenaar’, in dit geval iemand van de Stad Gent, waar de overtreder zich nog kan verdedigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten