Dimitri Hamard en Jacques Galand schuldig aan doodslag op dakloze Jérémy Simon

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De jury van het Brussels hof van assisen heeft maandagavond beklaagden Dimitri Hamard en Jacques Galand schuldig bevonden aan de doodslag op Jérémy Simon, op 13 mei 2020 in Oudergem. De verzwarende omstandigheid van voorbedachtheid werd niet weerhouden waardoor de twee niet schuldig zijn aan moord. Beschuldigde Claire Slowinsky werd vrijgesproken.

Het slachtoffer, Jérémy Simon, was een dakloze van rond de 30 jaar. Hij was vaak te vinden aan een bank in de Vorstlaan, samen met andere daklozen. Onder hen ook de drie beschuldigden: Jacques Galand (39), Dimitri Hamard (38) en Claire Slowinsky (27). Uit de autopsie bleek dat Simon meer dan twintig keer was getroffen door een scherp voorwerp, en er waren tekenen van een wurging. 

Volgens het onderzoek sloegen Dimitri Hamard en Jacques Galand het slachtoffer met een bijl, op 13 mei 2020, achter de bank. Volgens getuigenissen van andere daklozen die de buurt frequenteerden, was de partner van Hamard, Claire Slowinsky, ook aanwezig. Volgens die getuigen bespraken de beschuldigden al een tijdje hoe ze Jérémy Simon uit hun groep konden uitsluiten. 

De twee mannen die beschuldigd worden, hebben bekend dat zij de dodelijke slagen toebrachten. Zij werden schuldig geacht aan doodslag, de voorbedachtheid waarvan eerst sprake was, werd niet weerhouden. Claire Slowinsky werd vrijgesproken. Zij was wel in de buurt maar had niets met de feiten zelf te maken. Ze gaf wel toe daags nadien te zijn teruggekeerd om de bankkaart en een briefje van 50 euro van het slachtoffer te nemen. Daarmee wilde ze samen met haar partner vluchten. 

Volgens verschillende getuigen wilden de beklaagden het slachtoffer al meerdere weken uit de groep zetten, wat de man uiteindelijk met zijn leven bekocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten