‘Wij zullen doorgaan’: nieuw monument in het hartje van Gent herdenkt solidariteit tijdens coronacrisis

©  David Van Hecke

Gent -

In het park bij de Gentse stadshal is maandagavond met een minuut stilte een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van wie zich tijdens de coronaperiode solidair toonde.

Simon Dekaezemaker

Twee jaar geleden brak de coronapandemie uit. Een tijd van afstand houden, mondmaskers dragen, een lege Gras- en Korenlei en grootouders die moesten leren videobellen. Cultuurhuizen en cafés moesten sluiten, mensen worstelden tijdens de eenzame lockdowns met zichzelf.

Tijdens de pandemie lieten in België uiteindelijk 30.000 mensen het leven. Een duizendtal worstelt nog met de gevolgen van een coronabesmetting. “Twee jaar lang is ons leven overhoop gehaald, maar het was ook een periode van solidariteit”, sprak burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Ter nagedachtenis van die solidariteit werd maandagavond een cirkelvormig monument onthuld bij de stadshal, het werk van de Gentse ‘letterkapper’ Filip Martin, “De cirkel is een sereen teken van verbondenheid, warmte en hoop”, sprak gemeenteraadsvoorzitter Christophe Peeters (Open VLD).

Op de tonen van het nummer Wij zullen doorgaan van Ramses Shaffy werd het monument onthuld. Een beklijvend moment. Eerst werd het lied gezongen door Mich Walschaerts en stadscomponist Lara Rosseel, daarna nam de stadsbeiaardier het over.

Na het herdenkingsmoment deelden de 53 Gentse gemeenteraadsleden elk één witte roos uit aan vertegenwoordigers van de organisaties die zich solidair hadden ingezet tijdens de coronapandemie. Als teken van respect, erkenning en waardering voor hun inzet.

Op dezelfde plek ontdek je nog tot eind januari 2023 enkele beklemmende portretten met bijhorende, korte getuigenissen van Gentenaars voor wie corona een bijzondere impact had. Die verhalen werden opgetekend door de Gentse Raconteurs.

©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten