Crisis bij Juventus: voorzitter en volledige raad van bestuur stappen op

CEO Maurizio Arrivabene, vicevoorzitter Pavel Nedved en voorzitter Andrea Agnelli. ©  AFP

Voorzitter Andrea Agnelli, vicevoorzitter Pavel Nedved en de voltallige raad van bestuur zijn opgestapt bij Juventus. Dat heeft de club maandagavond zelf aangekondigd in een persbericht. CEO Maurizio Arrivabene, die enkele jaren geleden nog teambaas was van het Formule 1-team van Ferrari, is gevraagd om de dagelijkse leiding van de club over te nemen tot een nieuwe raad van bestuur is aangesteld.

Sam Varewyck, Belga

Het stormt bij Juventus al een tijd achter de schermen, want de club is na het beruchte matchfixingschandaal Calciopoli uit 2006 (toen het zelfs een jaar in tweede klasse moest spelen, red.) opnieuw in nauwe schoentjes terechtgekomen. De club uit Turijn wordt genoemd in het gerechtelijk onderzoek Prisma.

Het parket van Turijn onderzoekt de door Juventus gebezigde praktijk van “valse uitwisselingen” van spelers, waarbij geen geld wordt overgemaakt maar wel meerwaarden in de balansen worden opgenomen. Die “fictieve” meerwaarden zijn tussen 2018 en 2021 becijferd op ongeveer 155 miljoen euro, aldus Italiaanse media.

Recordverlies van 255 miljoen euro

Juventus zou ook het bestaan van privéovereenkomsten met spelers - onder wie Cristiano Ronaldo - om bepaalde salarissen op een later tijdstip te betalen, voor zijn investeerders verborgen hebben gehouden. Juventus heeft verder ook financiële problemen. Het leed vorig seizoen een verlies van 255 miljoen euro, een record in het Italiaans voetbal. (Lees verder onder de foto)

Andrea Agnelli was sinds mei 2010 voorzitter van Juventus: onder zijn bewind werd de club negen keer op rij landskampioen. ©  AFP

In een communiqué op de officiële site stelt de club dat voorzitter Andrea Agnelli en vicevoorzitter Pavel Nedved beiden hun ontslag indienden en dat de rest van de raad van bestuur ook opstapt. Agnelli en Nedved werden beiden genoemd in het Prisma-onderzoek, volgens de Gazzetta dello Sport zou die fraudezaak ook de hoofdreden zijn voor de beslissing van maandagavond.

Nieuwe CEO

Aan CEO Maurizio Arrivabene, die van 2015 tot 2018 in de Formule 1 teambaas was bij Ferrari, is gevraagd om de dagelijkse leiding van de club over te nemen tot een nieuwe raad van bestuur aangesteld is. Op 18 januari 2023 komen de aandeelhouders daarvoor samen. Juventus heeft met Maurizio Scanavino wel al een nieuwe algemeen directeur aangesteld, zo maakte het in hetzelfde persbericht bekend.

“We staan voor een delicaat moment en de samenhang is er niet meer. Het is beter om allemaal samen te vertrekken en een nieuw team de kans te geven het roer om te gooien”, reageerde Andrea Agnelli in een brief gericht aan alle werknemers van Juventus, die deels gepubliceerd werd door La Gazzetta dello Sport. In het persbericht verwijst de Italiaanse club naar “het belang en de relevantie van de hangende juridische en technisch-boekhoudkundige kwesties”, een verwijzing naar het onderzoek dat het Italiaans gerecht al meer dan een jaar voert.

Negen landstitels op rij

Andrea Agnelli was sinds mei 2010 voorzitter van Juventus. De club kende op sportief vlak een moeilijke start onder zijn bewind, maar van 2012 tot 2020 won de Italiaanse recordkampioen vervolgens negen opeenvolgende landstitels. De voorbije twee jaar werd de Oude Dame telkens vierde in de Serie A, dit seizoen staan ze voorlopig op de derde plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten