“Hoe kan een schepen van Onderwijs dit laten passeren?” Sluiting van bibliotheken krijgt wind van voren

Karlijn Deene (N-VA) vroeg maandag om een geplande bibliothekenfusie op pauze te zetten. ©  FVV

GENT -

Er komt kritiek op de beslissing van het stadsbestuur om twee wijkbibliotheken te sluiten. Vier bibliotheken – die van Wondelgem en Mariakerke enerzijds, en Westveld en Sint-Amandsberg anderzijds – moeten fusioneren tot twee nieuwe, grotere filialen. N-VA vraagt om de ‘pauzeknop’ in te drukken.

Bert Staes

LEES OOK. Gent gaat bibliotheken sluiten om te besparen

De bibliotheken van Wondelgem en Mariakerke worden samengevoegd tot één bibliotheek, net zoals die van het Westveld en Sint-Amandsberg. Het Gentse stadsbestuur wil personeel en kosten besparen. Maar de beslissing krijgt kritiek.

N-VA vroeg maandag bij monde van Karlijn Deene in de gemeenteraad om de ‘pauzeknop’ in te drukken en de sluiting te herbekijken. “Een wijkbibliotheek moet dicht bij de mensen staan. De voorgestelde sluitingen/fusies zullen er onvermijdelijk toe leiden dat meer mensen verder van de dichtstbijzijnde wijkbibliotheek wonen.”

De plannen worden niet op pauze gezet. De vier partijen uit het stadsbestuur, Open VLD, Groen, Vooruit en CD&V, stemden de vraag maandag weg in de gemeenteraad. De vier filialen liggen relatief dicht bij elkaar en de bibliothekenfusie werd beslist tijdens het besparingsplan dat de Stad Gent voor de zomer vastlegde.

Voorbarig

Bevoegd schepen Sami Souguir (Open VLD) houdt vol dat het niet om ‘een sluiting’ gaat maar om ‘een samenvoeging’. “We sluiten niet zomaar een bibliotheek. We gaan op zoek naar een nieuwe locatie van waaruit dezelfde wijken bedeeld kunnen worden.”

N-VA kreeg de steun van PVDA. “Hoe je het ook noemt, nu zijn er twee bibliotheken en straks nog één. Dat een liberaal wil besparen op dienstverlening, begrijp ik nog. Maar hoe kan Groen en de schepen van Onderwijs dit laten passeren? Lezen is zo belangrijk voor kinderen.”

Schepen Souguir verklaarde dat een ‘pauzeknop’ niet nodig is. “De bibliotheken blijven gewoon open, terwijl we verder zoeken naar potentiële locaties. We maken de oefening of het efficiënter kan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten