Een jongere op de tien benaderd om geldezel te worden
Op het Beursplein in Brussel hangt een affiche met een louche advertentie. “Hiermee hopen we op te vallen en rekenen we op de gezonde verontwaardiging van iedere passant.” — © Febelfin
Bankenfederatie Febelfin lanceert een campagne om jongeren en hun ouders bewust te maken van de gevaren van online fraude en het fenomeen “geldezels”. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de jongeren al eens werd benaderd om geldezel te worden.
Criminelen gebruiken bankrekeningen van zogenaamde geldezels om geld dat ze aftroggelen, bijvoorbeeld via phishing, af te halen. Ze ronselen daarvoor volgens Febelfin jongeren aan de schoolpoort, in het uitgaansleven of online. Door een bankkaart en codes uit te lenen, werken de geldezels mee aan witwaspraktijken en zijn ze dus strafbaar.
“De bedoeling van de campagne is om naast jongeren ook ouders te helpen om hun kinderen ervan bewust te maken dat snel veel geld verdienen, niet bestaat”, legt Febelfin uit. Op het Beursplein in Brussel hangt een affiche met een louche advertentie. “Hiermee hopen we op te vallen en rekenen we op de gezonde verontwaardiging van iedere passant.”
Arto is één van de jongeren die in de val trapte van cybercriminelen. Zijn moeder getuigt: “Mijn zoon werd enkele jaren geleden benaderd via sociale media (Snapchat) door iemand die zijn bankkaart wou gebruiken in ruil voor 9.000 euro. Hij staarde zich blind op dat bedrag en is erop ingegaan met alle gevolgen van dien. Eens het geld op zijn rekening stond, werd alles geblokkeerd en verloren wij de controle over zijn bankrekening en -kaart. Vanaf dan is de ellende begonnen. De bankkaarten, pakketjes en bestellingen op Arto’s naam zijn niet meer bij te houden. Hij werd twee keer ontvoerd en zelfs bedreigd met een vuurwapen. Er lopen enkele phishingonderzoeken tegen hem omdat de scammers zijn naam en gegevens gebruiken om andere mensen op te lichten. De cybercriminelen maken ons het leven zuur, we zijn in totaal al 50.000 euro kwijtgespeeld.”
Lees ook
Net echt en gewoon te koop op het internet: politie waarschuwt voor ‘filmgeld’
Van Peteghem wil 1,4 miljard euro extra van banken
Hoe één usb-stick bankautomaat alle briefjes laat uitspuwen: jackpotting, het nieuwe wapen van gangsters
“Er blijven onnodig veel slachtoffers vallen”: met eindejaarsperiode in aantocht neemt risico op online oplichting toe
Video
Hoofdpunten
In drie jaar tijd bijna dubbel zoveel peuters in jeugdhulp, en corona was de trigger
Actrice Annie Wersching (45) uit ‘24’ en ‘The Vampire Diaries’ overleden
Clubs moeten nagaan of trainers verleden van misbruik hebben: “Is dat echt onze taak? Wij zijn de politie niet”
Desnoods wordt cocaïneboete van je loon afgehouden: nieuwe maatregelen om drugsgebruikers te laten betalen
Bewaker steekt ballonnen van verkoper in brand, maar weet niet dat daar uiterst vlambare stof inzit
Beste van Plus
Van 600 dollar naar miljoenenverkoop: Van Dyck-schilderij dat in schuur gevonden werd, onder de hamer
Rita Ora laat weinig aan de verbeelding over in doorzichtige latex jurk
Politieagenten rijden vol vertrouwen met wagen op strand, niet veel later moeten ze toeristen om hulp vragen: “Heel gênant”
Honderden ijsberen halen zwembroek en bikini boven voor ijskoude duik in Blaarmeersen