Benelux-premiers willen samen strategisch industriebeleid uitbouwen

Alexander De Croo ontmoette Xavier Bettel en Mark Rutte.  ©  EPA-EFE

België, Nederland en Luxemburg willen de regionale samenwerking opvoeren, vooral op het gebied van innovatie en technologie. De Benelux Unie moet moderniseren en een strategisch industriebeleid uitbouwen, zeggen premier Alexander De Croo en zijn Nederlandse en Luxemburgse collega’s Mark Rutte en Xavier Bettel in een gezamenlijke verklaring na afloop van een Benelux-top in kasteel Bourglinster in het Groothertogdom.

Bron: BELGA

De drie willen het concurrentievermogen van hun landen verbeteren en zich inzetten voor strategische autonomie voor sectoren als halfgeleiders. Tijdens hun overleg spraken ze bijvoorbeeld af om te onderzoeken wat ze nog meer kunnen doen. Niet alleen op Europees niveau maar ook nationaal en regionaal moeten de inspanningen worden opgevoerd om minder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten of China. Te meer nu de Amerikaanse regering met een pakket subsidies en belastingmaatregelen grote industriebedrijven uit Europa dreigt weg te lokken, is de zorg.

De drie leiders, allen liberaal, spraken onder meer ook over hoe ze Oekraïne verder kunnen steunen, nu de bevolking door de Russische aanvallen op de energie-infrastructuur een helse winter tegemoet dreigt te gaan. Ze spraken eveneens over gedeelde zorgen over de oplopende migratiestromen.

Aangeboden door onze partners