Meisje van 9 nog in levensgevaar na zware brand: golf van solidariteit voor getroffen familie

 © Pieter Van Hecke

Waasmunster -

In de Neerstraat in Waasmunster brak dinsdagochtend rond 4 uur een zware woningbrand uit. Negen mensen van dezelfde familie raakten daarbij gewond, vier van hen liepen zware rookintoxicatie op. Een kind van negen verkeert nog in levensgevaar. “Het snelle optreden van de brandweer heeft hier echt het verschil gemaakt. Die heeft erger kunnen voorkomen”, vertelt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V). Waasmunster toont ondertussen ook zijn solidariteit en heeft voor het gezin al een andere woning ter beschikking.

Pieter Van Hecke

Het huis werd bewoond door elf gezinsleden van Syrisch origine. Zij werden door de brand in hun slaap verrast. “Het ging allemaal razendsnel”, vertelt de buurvrouw. “Ik hoorde veel tumult en paniek. Toen ik op straat ging kijken, zag ik de vlammen al door de ramen slaan. De kinderen sprongen zelfs van de eerste verdieping door het raam naar buiten om aan de vlammen te ontsnappen.”

In de val

Volgens een branddeskundige van het parket ontstond de brand door een kortsluiting in een verdeelstekker in de keuken. De brand verspreidde zich razendsnel naar de eerste verdieping. Drie kinderen en een 48-jarige vrouw die op de tweede verdieping sliepen, konden geen kant meer uit. De brandweer was gelukkig zeer snel ter plaatse en kon hen wonderbaarlijk genoeg levend uit de woning redden. De overige gezinsleden, twee volwassenen en vijf kinderen, konden op eigen kracht aan de vlammenzee ontsnappen.

Uit het raam gesprongen

In totaal werden negen personen naar het ziekenhuis gebracht. Vijf personen liggen nog in het ziekenhuis, zei het parket dinsdagavond. De grootmoeder verkeerde een tijdlang in levensgevaar maar was later op de dag stabiel. De 31-jarige moeder van de drie kinderen moet geopereerd worden. Ze raakte gewond aan de voeten door uit het raam op de eerste verdieping te springen. Van de drie kinderen zijn er twee stabiel, maar een meisje van negen verkeert nog in levensgevaar.

(Lees verder onder de foto)

©  Pieter Van Hecke

De eerste verdieping van de woning is volledig uitgebrand. De rest van het huis liep zware rook- en waterschade op, waardoor het onbewoonbaar is verklaard. Ook het huis van de buren liep schade op. “De brandweer is door ons huis gegaan om bij de achterbouw van de woning te kunnen blussen”, vertelt de buurvrouw. “De schade bij ons blijft nagenoeg beperkt. Ik hoop vooral dat alles goedkomt met die kindjes.”

Solidariteit

Voor het gezin komt er ondertussen een golf van solidariteit op gang. “Waasmunster toont weer zijn warmste kant”, vertelt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V). “Inwoners willen massaal hulpgoederen doneren. Het Sociaal Huis werd ingeschakeld voor de coördinatie hiervan en brengt ook de noden van het gezin in kaart, want die zijn werkelijk alles verloren. Er is bovendien al een nieuwe huisvesting voor het gezin gevonden. Het was geen eenvoudige opdracht voor dit grote gezin maar we zijn er toch in geslaagd.”

De burgemeester was vroeg in de ochtend zelf ter plaatse en wil zijn oprechte dank uitdrukken aan de hulpdiensten. “Zij hebben het beste van zichzelf gegeven en erger kunnen voorkomen. Met gevaar voor eigen leven sleepten onze brandweermannen de slachtoffers uit de brandende woning. Je moet het maar doen, ik sta nog steeds perplex van de getoonde heldhaftigheid”, zegt hij.

©  Pieter Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten