Nooit eerder was een ruimteschip voor mensen zo ver verwijderd van de aarde: record voor Orion

 © Reuters

De Amerikaanse raket Orion is de nieuwe trotse eigenaar van een record van meer dan 50 (!) jaar oud. Sinds de lancering dertien dagen geleden heeft Orion de grootste afstand afgelegd die ooit is bereikt door een raket bedoeld voor het vervoer van mensen. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het vaartuig intussen zo’n 434.000 kilometer van onze planeet verwijderd.

Gilles LiesenborghsBron: BBC, De Telegraaf, CNN

Voordien stond het record op naam van Apollo 13, een missie die al dateert van 1970. Destijds legden de bemanningsleden iets meer dan 400.000 kilometer af, maar daar gaat Orion dus vlotjes boven.

De nieuwe recordhouder begon op 16 november aan zijn missie. De bedoeling was dat Orion - voorlopig nog zonder bemanning - naar een baan om de maan zou vliegen als testmissie voor het Artemis-programma. De Verenigde Staten wil in 2025 namelijk graag terug mensen op de maan planten, iets dat sinds 1972 niet meer gebeurd is.

NASA is blij met hoe de testmissie verloopt. “We zijn nu halverwege de missie. De ideale gelegenheid om te kijken hoe groot onze marges zijn en waar we het risico nog wat kleiner kunnen maken”, legt missiemanager Mike Sarafin uit. Begin december zou Orion de maan verlaten en beginnen aan de terugvlucht om uiteindelijk op 11 december weer op aarde te landen. Als alles volgens plan verloopt, wordt de missie binnen twee jaar herhaald, dan wel met bemanningsleden.

De Orion-raket zorgt voor mooie beelden van de maan. ©  ZUMA Press

©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten