Populair Gents café kan weer open, en de overnemers zijn geen onbekenden

Het collectief Dertien neemt na de Afsnis en Funke nu ook Het Spijker in handen. ©  IF

Gent -

Het Spijker, het populaire café dicht bij de Graslei, opent volgende week opnieuw de deuren. De nieuwe uitbaters zijn bekende namen in de Gentse horeca. “Veel zullen we niet veranderen aan het café. Het Spijker heeft zijn eigenheid, die willen we behouden.”

Max Dedulle en Jan Claeys

Het Spijker was begin oktober failliet verklaard nadat er was gesjoemeld bij de aankoop van bier. Maar vanaf volgende week donderdag, de eerste dag van de Gentse Winterfeesten, brandt er opnieuw licht achter de ramen van het bekende café op de Pensmarkt.

De overnemers zijn niet aan hun proefstuk. Het ondernemerscollectief Dertien zit ook achter café Afsnis en de nieuwe club Funke, allebei te vinden Bij Sint-Jacobs. Maar wie er vanaf volgende week iets gaat drinken, zal amper beseffen dat er een nieuwe wind waait door Het Spijker. “We zullen vooral behouden wat er is”, zegt bestuurder Bart Claessens. “Het is zo’n iconische plek, waar heel wat Gentenaars al mooie momenten hebben meegemaakt. Daar willen we niet te veel aan veranderen.” (lees verder onder de foto)

Het Spijker was gesloten sinds begin oktober, na een faillissement. ©  fvv

Gezellige bruine kroeg

Een tweede Afsnis of Funke wordt Het Spijker dus niet, verzekert Claessens. “De drie zaken blijven naast elkaar bestaan en zullen hun eigenheid behouden. Afsnis is een ruiger café, terwijl Het Spijker meer een gezellige bruine kroeg is. Wel zien we mogelijkheden tot kruisbestuiving: wanneer we bijvoorbeeld een internationale artiest boeken in Funke, zou die kunnen logeren op de privéverdiepingen van Het Spijker. Die mens wordt hier dan wakker met een fantastisch uitzicht op Gent. Geef toe, dat is toch beter dan ze op hotel te sturen?”

Zelfs het personeel achter de toog blijft hetzelfde. “We hebben het volledige team opgetrommeld”, zegt Claessens. “Ze zijn blij dat we het hebben overgenomen, en staan klaar om er hun schouders onder te zetten. Mede dankzij hun ervaring kunnen we zo snel weer openen.”

Opfrisbeurt

De nieuwe zaakvoerders staan wel voor enkele investeringen. Hoewel er geen duiven meer wonen, zoals twintig jaar geleden, blijft het een gebouw uit de dertiende eeuw. “Het kan wel een opfrisbeurt gebruiken, ja. Er zijn werken nodig aan de riolering en de stabiliteit kan beter. Daar maken we de komende jaren werk van.”

Sinds de zaak in oktober failliet is gegaan, klopten liefst veertig kandidaat-overnemers aan bij Brouwerij Haacht, die het gebouw bezit. “Het Spijker is een prachtig en ideaal gelegen historisch pand in het centrum van Gent”, zegt Lien Meeus, woordvoerder van de brouwerij. “Voor ons is het belangrijk dat de ondernemers een visie hebben die het authentieke karakter van het pand centraal zet.”

De heropening is gepland voor 8 december.

LEES OOK. Populair café Het Spijker failliet na gesjoemel met ‘zwart bier’, zelfde lot dreigt voor andere Gentse kroeg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten