Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel opent de deuren

Het klimaatcentrum werd vanochtend officieel geopend. ©  BELGA

In Ukkel is vanmorgen het nieuwe Klimaatcentrum, dat de ambitie heeft om een referentie te worden in Europa, officieel geopend. Doel van het centrum is het klimaatonderzoek in België te coördineren en beleidsmakers in staat te stellen beter onderbouwde wetenschappelijke beslissingen te nemen. “We willen het Belgische klimaatonderzoek naar een hoger niveau tillen”, benadrukt staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS), die samen met ballonvaarder Bertrand Piccard het centrum inhuldigde.

gliBron: BELGA

De federale regering had begin dit jaar het licht op groen gezet om een Belgisch kenniscentrum voor klimaat op te richten. Daar zal al het klimaatonderzoek van de wetenschappelijke instellingen, zoals het KMI, Sciensano en de koninklijke Sterrenwacht, gebundeld en beter gecoördineerd worden. Op die manier kan de impact van de onderzoeksprogramma’s worden vergroot, klinkt het. 

Het Klimaatcentrum gaat ook nauw samenwerken met universiteiten en onderzoekscentra rond wereldwijde klimaatuitdagingen met als doel te streven naar een hoger onderzoeksniveau. Verder kunnen ook binnenlandse en buitenlandse beleidsmakers beroep doen op het centrum, om zo tot meer gerichte beleidsbeslissingen te komen op het vlak van klimaat. 

“Klimaat moet prioriteit zijn”

“De klimaatproblematiek moet een prioriteit zijn van de samenleving en de politiek, maar dat is het nog te vaak niet”, klinkt het bij Thomas Dermine, die onderstreept dat de nodige kennis in ons land al aanwezig is, maar dat de coördinatie ontbrak. “Door de krachten te bundelen, kunnen we hier het grootste klimaatonderzoekscentrum van Europa creëren. Want klimaat is niet enkel een uitdaging van vandaag, maar ook voor de komende generaties.” 

Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS). ©  BELGA

Het nieuwe Klimaatcentrum komt in de Pool Ruimte van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in Ukkel, in een huis dat vroeger gebruikt werd als woning voor de directeur van het KMI. De leiding van het centrum komt in handen van twee directeurs: klimaatonderzoeker Valérie Trouet keert terug uit Arizona om wetenschappelijk directeur te worden, Ella Jamsin (ULB) gaat aan de slag als operationeel directeur. 

“We moeten een brug slaan tussen politiek en wetenschap, zowel in België als internationaal”, benadrukt Trouet, die trots is dat het centrum geleid zal worden door twee vrouwen. Jamsin van haar kant onderstreept dan weer dat het “essentieel is om alle aanwezige capaciteit in België te mobiliseren en te faciliteren, om ook de problemen van morgen te beantwoorden”. 

Op termijn zal het Klimaatcentrum de onderzoeksactiviteiten van meer dan honderd wetenschappers coördineren. Zij zullen kunnen rekenen op een team van vijftien vaste medewerkers. Voor de werking van centrum trekt de federale overheid een jaarlijks budget van twee miljoen euro uit.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten