Singapore trekt wet in die homoseksualiteit strafbaar maakt

©  REUTERS

Het parlement van Singapore heeft dinsdag een wet uit het koloniale tijdperk ingetrokken die seks tussen mannen strafbaar stelt. De wet voorzag twee jaar celstraf, maar werd niet meer toegepast.

gjsBron: BELGA

De regering had de beslissing in augustus al aangekondigd. Volgens de premier Lee Hsien zijn de tijden veranderd sinds 2007, toen de autoriteiten nog beslisten om de wet wel te behouden. Homoseksuelen “worden vandaag veel beter geaccepteerd”, benadrukte hij enkele maanden geleden. “Het intrekken van de wet zal de wetgeving in lijn brengen met de evolutie van de mentaliteit” van de mensen.

De wetgeving, die nog dateert uit de Britse koloniale tijd (Singapore werd onafhankelijk in 1965), voorziet in een maximumstraf van twee jaar cel voor homoseksuele daden. Ze wordt in de praktijk niet meer toegepast, maar de mensenrechtenactivisten klagen aan dat ze nog steeds de rechten schendt van homoseksuelen.

Verder besliste het parlement wel om de lokale grondwet te wijzigen zodat het huwelijk specifiek alleen tussen een man en vrouw kan worden gesloten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten