“Bijltjesdag bij VRT”: 41 medewerkers krijgen te horen dat ze ontslagen zijn

©  BELGAIMAGE

Bij de openbare omroep VRT vinden momenteel de gesprekken plaats met 41 medewerkers die eind dit jaar gedwongen moeten vertrekken in het kader van het transformatieplan. Het totale aantal ontslagen in de besparingsperiode tot 2025 is wel verder teruggedrongen tot 61 voltijdse equivalenten, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

gjsBron: BELGA

“Bijltjesdag bij VRT”, zo tweette VRT-journaliste Phara de Aguirre dinsdag. “In de ene gang tranen bij collega’s die een vergaderverzoek gekregen hebben, in de andere gang opluchting bij collega’s die dat niet gekregen hebben.”

De directie van de VRT stuurde maandag en dinsdag mails naar de betrokken personen met een uitnodiging voor een gesprek de dag erna over hun ontslag, zo bevestigen Carlos Van Hoeymissen van ACV en Wies Descheemaeker van ACOD. Beiden zeggen dat Eén en Canvas in verhouding het zwaarst getroffen worden. Ook onder anderen reportagemaakster Annick Ruyts gaf te kennen dat ze ontslagen is, maar wou daar niet verder op doorgaan. Ook drie redacteurs van het Eén-magazine Iedereen beroemd worden ontslagen.

Nic Balthazar gaf dinsdagavond ook aan dat de regisseur en een eindredacteur van het programma De Inzichten aan de deur werden gezet. “I’m shell shocked als ik verneem wie bij Eén en Canvas koudweg aan de deur is gezet. De ene mooie dag maak je een zonnig groepsportret van het fijne groepje waarmee je De inzichten mag maken. Op deze droeve dag moet je horen dat zowel je regisseur als eindredacteur zijn ontslagen, twee superfijne mensen die ruim meer dan een kwart eeuw alles hebben gegeven voor VRT, en er nog altijd voor de volle 100% voor gingen.”

Transformatieplan

“We zijn bezig het transformatieplan uit te voeren”, bevestigt ook VRT-woordvoerder Vermeir. In dat kader worden er gesprekken gevoerd met medewerkers die gedwongen moeten vertrekken. Het gaat om 41 mensen van wie het contract eind dit jaar stopgezet wordt, zegt hij.

De woordvoerder benadrukt dat er voor de getroffen mensen “een ruim pakket aan ondersteunende maatregelen” is, zoals outplacement, begeleiding en indien nodig ook psychologische ondersteuning. “Maar het blijft natuurlijk een moeilijke boodschap” voor de betrokkenen.

De raad van bestuur van de VRT keurde het transformatieplan 2023-2025 een week geleden goed. Het aantal gedwongen ontslagen werd verminderd tot ongeveer 68, tegen een initieel aantal van 116.

Pensioen

Intussen is dat aantal verder verlaagd, tot 61 voltijdse equivalenten, zegt Vermeir nog. Dat heeft te maken met mensen die toch vroeger dan gepland met pensioen gaan en met vacatures die zijn geschrapt, zegt de VRT-woordvoerder. Eenenveertig van hen moeten de VRT dus na dit jaar verlaten, voor de anderen zou dat in 2024 of 2025 zijn. “Maar we bekijken of we dat aantal nog verder kunnen matigen”, aldus Vermeir.

ACOD’er Descheemaeker spreekt van “één van de zwartste dagen in de geschiedenis van de VRT. De openbare omroep wordt in het hart en in de ziel getroffen door het ontslag van de collega’s”, zegt de vakbondsman. De vakbonden bekijken volgens hem nog of er nog acties volgen.

Besparen

De openbare omroep moet besparen van de Vlaamse regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken. CEO Frederik Delaplace stelde in april een eerste versie van het transformatieplan voor, dat na bijstellingen vorige week door de raad van bestuur werd goedgekeurd. Behalve de gedwongen ontslagen, omvat het ook het niet vervangen van een vijftigtal natuurlijke uitstromers en het uitbesteden van de productie van Thuis. De soap zal vanaf begin volgend jaar geproduceerd worden door productiehuis Eyeworks.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten