Archeologen aan de slag op site van Jeugdhulp Zonnewende: “Bijzonder moment”

Schepen Guido Hoste, directeur Zonnewende Roel Lepoutre en de medewerkers van het archeologisch onderzoeksteam BAAC. © Stad Veurne

Veurne -

Op de terreinen van Jeugdhulp Zonnewende zijn archeologen de grond aan het onderzoeken. De werken vormen de aanzet richting de realisatie van een nieuwbouwproject.

Daron Mertens

Medewerkers van onderzoeks- en adviesbureau BAAC Archeologie en Bouwhistorie zijn begonnen met enkele sleuven uit te graven. “Daarin zijn de sporen van de geschiedenis snel terug te vinden”, zegt een medewerker van BAAC. “Zo kan je duidelijk de verschillende soorten grondlagen van elkaar onderscheiden. De zware kleigrond wijst erop dat deze grond is opgehoogd om de huidige gebouwen van Zonnewende te kunnen bouwen. Het witte zand toont dan weer dat de zee hier lang geleden geregeld over trok. De meer donkere zones zijn een bewijs dat dit gebied hier oorspronkelijk een moeras was. Maar het valt ook op dat er steenpuin te vinden is. Die stenen werden dan weer gebruikt om grachten te dempen. Sowieso waren er in het gebied buiten het historische centrum van Veurne erg veel waterlopen, naast de aangelegde grachten voor de Vaubanversterkingen.” (Lees verder onder de foto)

Sommige sleuven worden tot 4 meter diep uitgegraven. © Stad Veurne

“Het is een bijzonder moment voor Zonnewende”, zegt schepen Guido Hoste (CD&V), schepen van Welzijn. “We kijken uit naar het nieuwbouwproject en willen de kinderen graag een eigentijds en warme huis geven. We moeten als bestuur wel opletten met het budget, want de prijzen voor de bouwmaterialen zijn natuurlijk hoog. We hopen snel de rekening te hebben gemaakt.”

Dit archeologische onderzoek moet duidelijk maken wat er onder de grond zit, voor er kan worden gestart met de uitwerking van een nieuwbouwproject. Het plan is om voor Jeugdhulp Zonnewende vier nieuwe woningen te bouwen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten