Te koud thuis? Hier vind je warmte in Gent: “Iedereen is welkom, desnoods zetten we wat stoelen bij”

Emiel, Yvonne en Germaine komen bijna elke dag verbroederen in het dienstencentrum. ©  MDD

Gent -

Dure weken of koude weken? Nu de temperaturen richting het vriespunt zakken, staan heel wat Gentenaars voor een lastig dilemma. Opwarmen kan alvast in meer dan 70 buurthuizen, dienstencentra en andere ‘warme winterplekken’. Wij zochten (en vonden) warmte in dienstencentrum De Horizon, in de Visserij.

Max Dedulle

Het is dinsdag en een van de eerste écht koude herfstochtenden in Gent. Meer dan vijf graden Celsius is het niet, en de Lousbergskaai is gehuld in een dichte mist. In lokaal dienstencentrum De Horizon brandt licht, staat de verwarming aan en heerst al een gezellige bedrijvigheid.

“Zoals iedere weekdag”, zegt centrumleider Stefaan Coppieters. “Iedereen is hier welkom. Je kan iets drinken voor een zacht prijsje, maar consumeren hoeft niet. Veel mensen komen hier gewoon even babbelen of hun krantje lezen. En jij, zin in een koffie?”

Wat zeveren

De Horizon is een van de zeventig ‘Warme winterplekken’ die deze herfst en winter de deur opengooien of hun openingsuren uitbreiden. “Gentenaars kunnen er even bijpraten, telewerken of gewoon de handen opwarmen”, zegt bevoegd schepen Astrid De Bruycker (Vooruit). “Zo hoeven ze thuis hun verwarming niet aan te steken, wat door de hoge energieprijzen niet voor iedereen voor de hand ligt. Op de meeste winterplekken is wifi en op sommige locaties kan je koffie of soep krijgen.” (lees verder onder de foto)

Bij De Horizon kan je ook boeken lezen en ontlenen, zegt centrumleider Stefaan Coppieters. ©  MDD

Stefaan Coppieters ziet voorlopig nog niet opvallend meer mensen over de vloer komen in De Horizon. “Maar we verwachten wel een stijging naarmate het kouder wordt, ja. Geen probleem, onze deuren staan open voor iedereen. En desnoods zetten we wat stoelen bij.” (lacht)

“We hebben veeleer het omgekeerde probleem: het is soms moeilijk om mensen te bereiken. Tijdens de coronacrisis moesten we thuisblijven en veel mensen zijn daardoor wat ‘vastgeroest’. De drempel om opnieuw buiten te komen, is voor sommigen hoog.”

Aanspreekpunt

Iedereen is welkom, maar in de praktijk zijn het vooral de iets oudere Gentenaars die op een koude dinsdagochtend te vinden zijn in De Horizon. “We zitten hier elke dag”, zegt Yvonne (82), die in een van de appartementen boven het centrum woont. “Om wat te zeveren met de buren en een dagschotel te eten.” (lees verder onder de foto)

Dirk komt De Gentenaar lezen op de warme winterplek. 

Andere bezoekers zoeken minder het gezelschap op. Dirk (68) woont in de buurt en komt geregeld De Gentenaar lezen in het centrum. “Maar ik doe ook mee aan de salsa- en zumbalessen die ze hier organiseren. Een goeie manier om in beweging te blijven, en ook zo krijg je het meer dan warm genoeg.”

De gesprekken gaan dinsdagochtend in De Horizon meer over de Rode Duivels dan over de energiecrisis. Toch heerst bij veel Gentenaars ongerustheid, merkt Coppieters. “We zijn voor veel mensen een eerste aanspreekpunt, bijvoorbeeld als het gaat over hun energierekening. Experts zijn we niet, maar we kunnen hen wel doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten.”

Een overzicht van alle ‘Warme winterplekken’ vind je op stad.gent/warmewinterplekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten