China lanceert nieuwe bemanning naar zijn ruimtestation

Archieffoto. ©  ISOPIX

Van op de basis Jiuquan in het noordwesten van China is dinsdag een Lange Mars-draagraket gelanceerd die drie Chinese astronauten naar het Chinese ruimtestation moet slingeren, zo was op gespecialiseerde websites rechtstreeks te zien.

gjsBron: BELGA

Om 16.08 uur Belgische tijd vertrok een Lange Mars-2F draagraket, met de capsule Shenzhou-15. Die vervoert Fei Junlong, Deng Qingming en Zhang Lu naar het ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis), dat in aanbouw is. De drie taikonauten zijn de eerste vaste bewoners en moeten tijdens hun missie van zes maanden het complex helemaal operationeel maken. Fei Junlong, Deng Qingming en Zhang Lu moeten binnen een paar uur aankomen.

Hemelse Paleis

Het Hemelse Paleis vliegt op ruim 400 kilometer boven de aarde. De bouw van het ruimtestation begon vorig jaar met de lancering van de eerste module, Tianhe (Hemelse Harmonie). Dit jaar werd de installatie uitgebreid met de tweede en derde module, Wentian (Zoektocht naar de Hemel) en Mengtian (Dromen van de Hemel). De bouw is afgerond door drie taikonauten die sinds juni in de ruimte zijn. Nu hun werk erop zit en het Hemelse Paleis kan worden opgeleverd, keren ze binnenkort terug naar de aarde en kan het ruimtestation in gebruik worden genomen.

China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst zelf iemand in de ruimte. Het was het derde land dat hierin slaagde, na de Sovjet-Unie (Rusland) en de Verenigde Staten. China zette vorig jaar met succes een robotjeep op Mars en landde in 2019, als eerste, op de achterkant van de maan. Andere landen doen zulke projecten het liefst samen met anderen, maar Peking werkt bij voorkeur alleen.

ISS

Het Chinese ruimtestation is een tegenhanger van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dit is een samenwerking van Europa (waaronder België), de Verenigde Staten, Rusland, Canada en Japan. De eerste module ging eind 1998 naar de ruimte. Sinds november 2000 is het ruimtestation permanent bewoond.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten