Nieuw stuk van de Dampoort is klaar: situatie verandert voor auto’s, fietsers én busreizigers

Bijna klaar: een gloednieuw stuk op de rotonde van Dampoort. ©  David Van Hecke

GENT -

Als alles goed loopt, kunnen automobilisten donderdagochtend op een gloednieuw stukje van de rotonde van Dampoort rijden. Goed nieuws, na anderhalf jaar werken.

Bert Staes

Het kraakverse asfalt ligt klaar. De belijning is gespoten. En de nieuwe bushaltes staan klaar om de passagiers te ontvangen. Aan Dampoort wordt dinsdag en woensdag een belangrijke nieuwe stap voorbereid: het openstellen van een vernieuwd stuk van de rotonde.

Het kruispunt van de Koopvaardijlaan en de Antwerpsesteenweg is al sinds 25 mei 2021 afgesloten. Maar na anderhalf jaar van moeizame werken is het nu klaar. Donderdag wordt het kruispunt opnieuw opengesteld. De werf zal dan nog niet afgerond zijn, maar het belangrijkste stuk wel.

©  David Van Hecke

©  David Van Hecke

Het wordt wennen, voor automobilisten maar ook voor fietsers, voetgangers en busreizigers. Zo krijgt de Dampoort er opnieuw een nieuwe set verkeerslichten bij.

Oversteken op de aansluiting naar de Koopvaardijlaan zou een stuk veiliger moeten verlopen, maar je zal er ook moeten aanschuiven voor het rood licht. Goed nieuws voor fietsers is dat het kruispunt nu een tweerichtingsfietspad zal hebben.

Voor de busreizigers zijn compleet nieuwe perrons gebouwd, op dezelfde plek waar ze vroeger stonden.

Goed nieuws voor fietsers is dat er een tweerichtingsfietspad zal liggen aan het kruispunt met de Koopvaardijlaan. ©  AWV

Donderdag 1 december gaan de Antwerpsesteenweg en de Koopvaardijlaan weer helemaal open. Aan de Dampoort zelf moet nog bijna twee jaar worden gewerkt. In plaats van voorjaar 2023, zoals eerst gepland, zal de rotonde pas zijn afgewerkt tegen het voorjaar of zelfs de zomer van 2024.

De werf kampte met allerlei tegenslagen. Zelfs nu blijft het onzeker of de nieuwe einddatum lukt, zegt AWV.

Vanaf donderdag kan je met de auto weer van de Antwerpsesteenweg de Dampoort op. ©  AWV

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten