Stembus geopend voor MIA’s: een meester terug van weggeweest, een verrassing en het succes van #LikeMe

Stromae, Camille, Charlotte Adigéry. ©  blg, vtm

Op donderdag 26 januari 2023 vinden de belangrijkste muziekprijzen van ons land plaats: de Music Industry Awards (MIA’s). De verwachtingen liggen hoog voor Stromae, Angèle en – ietwat verrassend – het duo Charlotte Adigéry en Bolis Pupul: zij sleepten allen zeven of meer nominaties in de wacht. Stemmen kan vanaf vandaag.

Eline VandeGehuchte

Het publiek kan vanaf vandaag tot en met zondag 11 december stemmen via de website van de MIA’s voor hun favoriet in de categorieën ‘Album’, ‘Alternative’, ‘Dance’, ‘Doorbraak’, ‘Groep’, ‘Hiphop’, ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo Vrouw’, ‘Solo Man’, ‘Vlaams populair’ en ‘Hit van het jaar 2022’. De muzieksector beslist wie wint in de categorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’, ‘Muzikant’, ‘Producer’ en ‘Videoclip’ en een beeldje mee naar huis neemt. Stromae is de grote favoriet deze editie, maar sleepten ook veel nominaties in de wacht: Charlotte Adigéry en Bolis Pupul, Angèle, Pommelien Thijs, Camille, Metejoor en Oscar and the Wolf. Daarnaast maken onder andere Sylvie Kreusch, Charlotte de Witte, Coely, Dana Winner, BLUAI, Margriet Hermans, Stefanie Mannaerts en Selah Sue kans op een MIA. Het verleden leert dat een rist nominaties niet garant staat voor evenveel beeldjes. Zo moest Zwangere Guy al een aantal keer met lege handen naar huis, des te meer is hem dit jaar de verzilvering in de categorie ‘Hip Hop’ gegund.

De maestro is terug: grootste slokop is Stromae

Helemaal terug van weggeweest is Stromae. Tijdens de vorige editie viel hij niet in de prijzen, nu kan de maestro met maar liefst negen nominaties op zak dé slokop van de MIA’s worden. Zijn nieuwe album Multitude is daarmee een absolute voltreffer.

Amerikanen in het Frans doen zingen, faut le faire. Stromae slaagt erin. Zopas nog twee keer, voor opgeteld ruim 40.000 man in een uitverkochte Madison Square in New York. Geen enkele Franstalige artiest deed het hem al voor. Nog tot half december toert hij verder door de States en Canada, maar straks kan de 37-jarige Paul Van Haver – zoals hij echt heet – ook in eigen land lof opstrijken. Op Vlaanderens belangrijkste muziekprijzen maakt Stomae als enige kans op negen beeldjes: in de publiekscategorieën voor ‘Album’, ‘Pop’, ‘Solo man’, ‘Hit van het jaar’ en in de sectorcategorieën voor ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’, ‘Producer’ en ‘Videoclip’.

Na zwoele zomer kunnen Charlotte Adigéry & Bolis Pupul verrassing van MIA’s worden

Chemie. Kunst. Seks. Dat alles op een podium waar geen noot de mist ingaat, tenzij uit puur amusement. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul waren voor menig festivalganger én recensent de relevatie van de zomer. Dat uit zich nu ook in de nominaties op de MIA’s: het duo kan er maar liefst acht beeldjes wegkapen en doet het daarmee beter dan Angèle,Camille en Oscar & The Wolf.

LEES OOK. RECENSIE. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul op Pukkelpop: Recht de ochtend in (+)

Niet de slokops van vorig jaar zoals Angèle en Metejoor maar wel Charlotte Adigéry en Boris Zeebroek volgen de maestro op de voet. Dat doet het duo met nominaties voor ‘Album’, ‘Alternative’,‘Groep’, ‘Artwork’, ‘Auteur/Componist’, ‘Live act’, ‘Producer’ en ‘Videoclip’. Een verrassing, maar ergens geen hele grote. Het duo baande zich de afgelopen jaren een weg richting grote podia onder het toeziend en vooral goedkeurend oog van de gebroeders Dewaele (2 Many DJ’s). Hun debuutplaat Topical Dancer is internationaal een succes en tilt hen ook op de MIA’s naast geduchte concurrentie: Stromae, Angèle en Metejoor.

#LikeHer: veel vrouwelijke artiesten in toplijst van MIA’s

Angèle verzilverde vorig jaar de helft van haar nominaties (drie) en maakt ook dit jaar kans op in totaal zeven beeldjes, in haar kielzog volgt het succes van #LikeMe: zowel Pommelien Thijs als Camille maken kans op meerdere MIA’s, beiden raakten ze bekend bij het grote publiek door de Ketnet-serie.

Vorig jaar was Camille drie keer genomineerd maar won ze uiteindelijk geen enkele MIA, dit jaar maakt ze kans in de categorieën ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo vrouw’ en de sectoraward ‘Live act’. De kans is klein dat de 21-jarige popster deze keer met lege handen huiswaarts keert. Begin november verkocht ze nog vijf keer de Lotte Arena uit. Net iets beter doet die andere #LikeMe-ster het: Pommelien Thijs – ook 21 – maakt kans op vijf MIA’s voor ‘Doorbraak’, ‘Nederlandstalig’, ‘Solo vrouw’, ‘Hit van het jaar 2022’ en de sectorcategorie ‘Videoclip’. Opvallend veel vrouwelijke artiesten maken komende editie kans op meerdere MIA’s, zowel in de publieks- als in de sectorcategorieën. Zo is ook Sylvie Kreusch genomineerd voor ‘Solo Vrouw’ en ‘Alternative’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook