Juryleden in assisenzaken hebben voortaan recht op tien gratis sessies bij therapeut

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Juryleden in assisenzaken die na het proces nood hebben aan psychologische ondersteuning hebben voortaan recht op tien gratis sessies bij een therapeut. Dat meldt de federale overheidsdienst Justitie dinsdagavond. Woensdag/morgen wordt de jury voor het proces over de terreuraanslagen in Brussel samengesteld.

gjsBron: BELGA

Wie jurylid is tijdens een assisenzaak kan geconfronteerd worden met harde beelden en aangrijpende getuigenissen. Tijdens het proces mogen juryleden niet beïnvloed worden door derden, maar nadien is psychologische begeleiding vaak geen overbodige luxe. 

De FOD Justitie biedt die nu ook gratis aan. Juryleden hebben recht op maximaal tien sessies bij een therapeut. Als na afloop verdere begeleiding nodig is, kan die worden verdergezet, maar dan wel op kosten van de patiënt. 

Justitie werkt daarvoor samen met Pobos, een adviescentrum voor welzijnszorg dat hulp organiseert na schokkende gebeurtenissen of psychosociale problemen. De psychologische ondersteuning is er ook voor magistraten en andere medewerkers van justitie die te maken krijgen met ingrijpende werkgerelateerde problemen, zoals een veiligheidsincident.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten