De angsten zijn terug: Pedro Elias laat therapiesessies filmen voor nieuw programma

©  SBS

Het is het juk van hypochondrie: Pedro Elias (48) leeft met de voortdurende schrik om ernstig ziek te worden. Twee jaar geleden liet hij voor een podcast zijn lichaam doorlichten, nu wil hij in een nieuw tv-programma de bron van die angst aanpakken. Daarvoor laat hij zelfs zijn therapiesessies filmen.

Benjamin Praet

Pedro Elias is schrijver, tv-maker en bekend als co-presentator in De container cup, naast Wesley Sonck. Maar hij is ook een hypochonder: hij heeft voortdurend schrik om ernstig ziek te worden, ook al is daar geen aanwijsbare reden voor. Twee jaar geleden zag hij zijn eigen angsten al eens onder ogen in Patiënt Pedro, een podcast bij de tv-reeksTopdokters. Toen al liet hij zijn hele lijf en organen uitgebreid checken, met de grote opluchting tot gevolg: hij bleek kerngezond.

De angsten kwamen helaas terug. Onverbiddelijk. In de nieuwe tv-reeks Patiënt Pedro besluit Pedro Elias daarom dat zijn hypochondrie niet meer leefbaar is. Daarom wil hij dit keer naar eigen zeggen “zijn geest onder de loep nemen”. Daarvoor zoekt hij de hulp van professor Damiaan Denys, wereldautoriteit op het vlak van dwangstoornissen en diensthoofd van de psychiatrische afdeling van het UMC in Amsterdam. Anderhalf jaar laat hij zich volgen in zijn zoektocht naar een beter leven, een leven zonder angsten.

Eerder vertelde hij op Radio 1 dat hij die hypochondrie gemeen had met zijn vader: “Dertig jaar lang zat hij elke ochtend bij het ontbijt in Le larousse médical’, een medische encyclopedie, te bladeren. Om weer eens een nieuwe kwaal te bestuderen. Sprak ik hem daarop aan, dan zei hij: Ja, maar ik leef nog, dus het helpt. Hij had ook allerlei remedies om zich te wapenen tegen mogelijke ziektes, zoals het eten van vijf lookteentjes ’s ochtends. Hij is uiteindelijk 82 geworden, volledig gezond tot hij stierf in zijn slaap. Wat kun je daartegen inbrengen?”

Onder begeleiding van therapeuten gaat hij op zoek naar de oorzaak én oplossingen. Hij praat met bekende en minder bekende lotgenoten, geeft inzichten in hoe angst werkt én hij laat opmerkelijk genoeg zijn therapiesessies filmen. Die laten hem op zijn kwetsbaarst zien. Intiem en tegelijk aangrijpend. “Ik wist anderhalf jaar geleden duidelijk niet waar ik aan begon”, zal hij later in het programma zeggen.

‘Patiënt Pedro’ is vanaf maandag 12 december te zien op Play4 en GoPlay.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook