Jambon ziet “zeer sterk werk” op solotentoonstelling van Hans Op de Beeck in Helsinki

©  BELGA

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon heeft dinsdagavond ‘The Quiet Parade’ bezocht in het museum Amos Rex in Helsinki. De solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck brengt een Gesamtkunstwerk van 24 sculpturen, een soundscape en een videokunstwerk naar de Finse hoofdstad. Amos Rex spreekt van een succes: sinds de opening op 21 september hebben al 65.000 mensen de tentoonstelling bezocht.

Bron: BELGA

Op de rand van een grijze rotsformatie zitten twee pubers onhandig hand in hand: hij kijkt haar aan, zij staart in de verte. Op een Chesterfield-bank is een meisje vredig ingedommeld onder een dekentje. Op een paardenmolen hangen aangeklede skeletten rond, bevroren in een verstilde dodendans. De monochrome, grijze sculpturen bevolken het nachtelijke landschap van de kelderverdieping van Amos Rex. Hun kleine handelingen zijn gestold in de tijd. 

Hier en daar kleurt een detail de verder grijze sculpturen: achter de ramen van paalwoningen brandt gelig licht, boven een opgeschrokken hert groeien voorzichtig roze kersenbloesems. “Het doet me denken aan de beelden van 9/11”, legt Op de Beeck dinsdagavond uit. “Toen de Twin Towers naar beneden kwamen, zagen we straten waar een wolk as doorheen geblazen was, mensen die hoestend onder een laag as stonden. Die ramp had op een minuut tijd een hedendaags Pompeii veroorzaakt. Alles bevroor onder die monochrome kleur.” 

©  BELGA

Van handgeblazen zeepbellen over een danse macabre op een carrousel tot een uitvergroot klassiek vanitas-stilleven, compleet met een doodshoofd, een vlinder en een brandende kaars: heel wat sculpturen van de verstilde parade verwijzen naar de memento mori-gedachte (‘onthoud dat je moet sterven’), een thema in de kunstgeschiedenis dat de toeschouwer aan de vergankelijkheid van het leven herinnert. Met zijn stille parade wil Op de Beeck naar eigen zeggen empathie, begrip en zachtheid opwekken en een moment van overpeinzing, van kalmte oproepen.

Jambon bezocht de tentoonstelling samen met Op de Beeck en toonde zich onder de indruk van A Quiet Parade: hij zag naar eigen zeggen “zeer sterk werk” en een “zeer veelzijdige kunstenaar”.

©  BELGA

Meer bezoekers dan S.M.A.K. in jaar

Op de Beeck woont en werkt in Brussel. Hij heeft tot op heden nog geen solotentoonstelling in een van de grote Belgische musea voor hedendaagse kunst op zijn naam staan. Amos Rex vermoedt dat tegen eind februari, wanneer de tentoonstelling afloopt, ongeveer 150.000 mensen A Quiet Parade bezocht zullen hebben. Ter vergelijking: in 2019 lokte het S.M.A.K., het museum voor hedendaagse kunst in Gent, 93.000 bezoekers.

Na een tweedaags bezoek aan Estland en Finland, reisde de minister-president dinsdagavond terug naar België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten