Ouders bezorgd over mogelijke sluiting van vier crèches in Lommel: “Personeel is goud waard, maar er werd niet meer geïnvesteerd”

Michelle Leos uit Overpelt.”  ©  gbv

Lommel -

Aan de hoofdzetel van de vzw Rheia in Lommel reageren ouders dinsdag bezorgd over de mogelijke sluiting van acht crèches, waarvan vier in de Limburgse gemeente. De meesten voelen de bui al maanden hangen en zochten een alternatief. “Maar de wachtlijsten zijn enorm lang.”

Geert Van Baelen

“Ik lig er al maanden wakker van”, zucht een moeder uit Lommel, met haar zoontje van 16 maanden op de schouder. “Sinds april staan we al op wachtlijsten want we zagen het al langer de verkeerde kant opgaan. De wisseling van bestuur binnen de organisatie heeft niet echt een positieve invloed gehad, en daarvoor liep er ook al van alles niet goed. Over de inzet van het personeel hebben we absoluut geen klachten, maar we merkten gewoon dat er niet meer geïnvesteerd werd. De speeltuin aan de achterkant verloederde, hier op de parking begon onkruid te groeien. Er was op zeker moment zelfs geen poetspersoneel meer, dat moesten de meisjes ook nog zelf doen. Die zijn echt goud waard, maar ze moesten het soms rooien met weinig middelen. Als de crèche hier sluit, hebben we geen noodplan. Onze ouders werken nog voltijds. Tot aan de kerstvakantie kunnen we verder omdat mijn man verlof heeft genomen. We kunnen ook een dag een beroep doen op een grootouder en zelfs een tante van 70. Maar er moet een structurele oplossing komen.”

De crèche in Balendijk. ©  gvb

Ups en downs

Michelle Leos uit Overpelt hoopt dat er woensdagochtend alsnog een oplossing uit de bus komt en dat haar zoontje Matteo in Lommel in de opvang kan blijven. “Het kan niet anders”, zegt de jonge moeder. “Ik ben volop aan het zoeken maar we vinden gewoon geen alternatief. Ik werk hier op het industrieterrein, dus de ligging was perfect. Van de verzorging en dienstverlening ben ik altijd heel tevreden geweest.”

Dezelfde vertwijfeling bij een papa uit Mol. “Als het doek valt, zullen we moeten terugvallen op familie van mijn vrouw. Het is de vraag of we snel een andere opvang zullen vinden want de wachtlijsten zijn heel lang”, vertelt de 37-jarige vader. “Of we tevreden terugkijken? Het ging met ups en downs. Zo waren er periodes met veel verloop onder het personeel, zelfs momenten met een tekort aan mensen. En dat was ook wel vervelend voor de kinderen, telkens weer vertrouwde gezichten die werden vervangen. Dat droeg toch bij tot een soort onrust.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten